Hlavní obsah

Bývalý ředitel věznice prý vydíral šéfa

Právo, Pavel Orholz
Tábor

Krajský soud v Táboře začal v úterý řešit kauzu bývalého ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Podle obžaloby v loňském roce vydíral a podplácel bývalého generálního ředitele Vězeňské služby ČR Pavla Ondráška. Líbal se hájí tím, že se jednalo o cílenou likvidaci jeho osoby ze strany generálního ředitele Vězeňské služby.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Tomáš Líbal (vlevo) se svým obhájcem Zdeňkem Košinem v budově Krajského soudu v Táboře

Článek

Státní zástupce Roman Tibitanzl v obžalobě uvedl, že Líbal se dopustil dvou zmíněných trestných činů na třech schůzkách. Nabízel prý Ondráškovi úplatek, aby mu zařídil návrat na místo ekonomického náměstka Vězeňské služby. Podle Tibitanzla měl také Líbal navrhovat Ondráškovi, že dokáže zastavit negativní reportáže v České televizi o Vězeňské službě.

Líbal před soudem v úterý popíral, že by se snažil svého bývalého vedoucího podplácet a vydírat. Naopak podle jeho verze měl na něj Ondrášek spadeno. „Byl jsem mu solí v očích, a proto zvolil tuto cestu, jak mě zlikvidovat,“ prohlásil Líbal.

Nahrávané schůzky

První schůzka byla v červnu loňského roku v Pracově na Táborsku, a právě tam Ondráškovi údajně v zotavovacím zařízení nabídl úplatek. Líbal však vypověděl, že se s vedoucím bavili především o pořádcích ve vedení Vězeňské služby, které se mu nelíbily. „Ondrášek tam rozpoutal personální genocidu,“ konstatoval Líbal.

Ondrášek však po této první schůzce kontaktoval Generální inspekci bezpečnostních sborů a na další setkání už přišel s odposlouchávacím zařízením. „Je to osobnost s rozporuplným charakterem a byl lídrem rozhovorů. On nadhazoval témata. Několikrát se ptal na úplatek a já jsem vždy jen neurčitě říkal hmm nebo jo,“ poznamenal Líbal. Při schůzkách s Ondráškem měl prý jediný cíl, a to napravit pořádky ve Vězeňské službě a pokusit se vrátit na svá místa propuštěné zkušené zaměstnance.

Generální inspekce bezpečnostních sborů zadržela Líbala loni v srpnu a soudce na něj uvalil vazbu, ze které byl propuštěn asi po dvou měsících. Kromě vydírání a podplácení je obžalován i z nedovoleného ozbrojování, protože měl doma nelegálně drženou perkusní zbraň. Hrozí mu až šest let vězení. Soud bude pokračovat ve středu a vypovídat bude i bývalý generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám