Hlavní obsah

Kvůli vraždě Běly vyslýchají celou Mrázkovu rodinu

Právo, Radim Vaculík

Detektivové z policejního týmu Tempus, kteří prověřují nevyřešené případy vražd, se pořádně opřeli do dvacet let staré kauzy zastřelení romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52).

Foto: Milan Malíček, Právo

Syn zastřeleného Františka Mrázka Michal

Článek

Podle nynějších zjištění Práva vyslechli v posledních týdnech mezi několika desítkami svědků i rodinu Bělova někdejšího obchodního partnera, později zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka (47).

Právě Mrázkovo jméno bývá často s násilnou smrtí Běly spojováno, oba muži se údajně rozešli ve zlém a policie prověřovala verzi, že si vraždu bývalého přítele a někdejšího obchodního partnera objednal právě Mrázek.

Ten už ale ve věci vypovídat nemůže, protože ho dosud neznámý pachatel zastřelil v lednu 2006 v okamžiku, kdy vycházel z domu, v němž měl kanceláře.

Vím, že v té době mezi sebou nějak nefungovali, byl tam nějaký klín a rozpor
Michal Mrázek o vztahu Běly a svého otce

Kriminalisté z týmu Tempus z Policejního prezidia se proto nyní při vyšetřování mimo jiné zaměřili na Mrázkovy nejbližší včetně obou dětí.

U výslechu syn, dcera i manželka

„Už jsem byl v té věci vyslechnut, stejně tak moje sestra (Monika Mrázková, pozn. red.), a mám takové náznaky, že by chtěli hovořit i s naší matkou. Ptali se mě jen na vraždu pana Běly, nikoli na souvislost s případem mého otce,“ řekl včera Právu Michal Mrázek (35), jediný syn zemřelého údajného kmotra českého podsvětí.

Na dotaz, zda se jej detektivové ptali na podezření, že si jeho otec Bělovu vraždu objednal, anebo na ní měl nějaký podíl, Mrázek odvětil, že s ním o tom policisté hovořili s poznámkou, že je to jedna ze spekulací, a zda ji tedy může potvrdit či vyvrátit.

„Ptali se mě, jaké měl otec se starým Bělou vztahy. Vím, že v té době mezi sebou nějak nefungovali, byl tam nějaký klín a rozpor,“ podotkl Mrázek. „Ale čeho se to týkalo, to nedokážu říct, protože mi v té době bylo osm či devět let,“ uvedl Mrázek.

Není překvapením, že on sám jakýkoli podíl Františka Mrázka na smrti Antonína Běly jednoznačně odmítl.

„Oni v té době jeden druhého potřebovali a doplňovali se. Já vím, že těch indicií a domněnek je k tomu hodně, ale osobně si to nemyslím. Kdo otce znal, nemůže proti němu říct nic špatného,“ řekl Mrázek junior.

Šrytr byl přítel

Nezastírá, že se velmi dobře zná i s jedním ze dvojice obviněných v kauze Bělovy vraždy, někdejším policistou z Útvaru rychlého nasazení (URNA) a později hlavně osobním strážcem řady podnikatelů Pavlem Šrytrem (52).

Ten přitom pracoval jako řidič a částečně i ochranka nejprve pro Bělu, pak po vyhazovu od tohoto podnikatele přešel do role osobního strážce Mrázka a později i jeho obchodního partnera Tomáše Pitra, který měl kanceláře ve stejném areálu tzv. zámečku v pražské Durychově ulici jako Mrázek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Detektivové Šrytra obvinili letos v březnu jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty. Nyní je ve vazbě a společně s ním další bývalý policista z URNA Ján Kaco (51), který se podle mínění policistů na vraždě Běly z dubna 1996 rovněž podílel.

O Šrytrově roli v případu se Michal Mrázek nechtěl ve středu příliš bavit, pouze potvrdil, že o možném podezření tohoto bodyguarda v souvislosti s Bělovou vraždou slyšel. „Vždycky jsem ho (Šrytra) vnímal v pohodě, měl s ním přátelský vztah otec a mám ho i já,“ pouze uvedl Mrázek.

Syn Běly hlavním svědkem

Připomněl, že Šrytr, kterému neřekl jinak než Pája, sice dělal ochranku i jeho otci, ale v době Mrázkovy smrti už byl bodyguardem Pitra. „Ale pana Kaca vůbec neznám, ani to jméno. Ptali se mě na to i policisté a taky se divili, že mi to jméno nic neříká,“ poznamenal Mrázek.

Kaco přitom podle některých dřívějších informací měl rovněž pracovat pro Mrázka a dělat mu řidiče i ochranku. „Tátovi ale dělal šoféra Lukáš,“ zmínil Mrázek junior svého bratrance.

On sám tedy prý nic zásadního o Bělově vraždě policii říct nemohl, to však nejspíš neplatí o synovi samotného zastřeleného muže, Jaroslavu Bělovi (39).

Ten je podle důvěryhodného zdroje Práva jedním z hlavních svědků v tomto případu. Z vězení za různé delikty se Běla mladší dostal zrovna ve dnech, kdy policie zadržela Šrytra.

Realita může být jiná

Zda jeho svědectví mělo na obvinění bývalého policisty nějaký vliv a jestli šel na svobodu například výměnou za informace o případu svého otce, to nikdo nechtěl komentovat.

Po Mrázkově smrti se rodina zemřelého podnikatele určitou dobu nestýkala s jeho obchodním partnerem Pitrem. Ten přitom společně s Mrázkem figuroval v řadě firem jako poradce.

Spousta lidí má hrůzu si koupit vilu po někom takovém, koho nazývají šéfem podsvětí
Michal Mrázek

„Jejich majetkoprávní vztahy jsme celá rodina neznali… Nějaké menší vyrovnání později proběhlo. To, co si my jako rodina můžeme o vlastnictví některých firem myslet, je jedna věc, ale realita může být úplně jiná, protože nic černého na bílém nikde napsané není, takže nemůžeme dokázat, že ta a ta firma patřila otci,“ konstatoval Mrázek.

S Pitrem jsou v pohodě

Druhým dechem však dodal, že má s Pitrem dobré, bezproblémové vztahy a stýkají se. V otcových šlépějích v podobě obchodního partnerství s Pitrem však Mrázek podle svých slov nejde.

„Snažím se podnikat, kde se dá a co se dá, je to taková všehochuť. Dělám si vlastní developing, prodávám pozemky,“ nastínil Mrázek, který se již oženil a má malého syna. Luxusní vilu v Českém Brodě, kde rodina Františka Mrázka žila, se prý prodat nepodařilo.

„Snažím se furt, ale nejde to. Buďto přijede nějaký kupec, který má svou cenovou představu, ale já mám laťku, pod kterou se nechci hnout. Druhá věc je i to jméno, kdo v tom domě žil, a spousta lidí má hrůzu si to koupit po někom takovém, koho nazývají šéfem podsvětí,“ dodal Mrázek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám