Hlavní obsah

Lékařky nerozpoznaly infarkt. Za smrt pacienta je soudí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Loni v květnu se Pavel V. nechal vyšetřit v plzeňské fakultní nemocnici kvůli podivným bolestem na hrudi. Odtud ho poslali domů a 45letý muž poté zemřel na selhání srdce. Z jeho smrti se nyní před Okresním soudem v Plzni zodpovídají čerstvě vystudovaná lékařka Lenka P. a její zkušená kolegyně Eva J., která na ni měla dohlížet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle žalobce Štefana Oravce neodhalily, že pacientovy obtíže souvisely s akutním infarktem myokardu. Pacient pak druhý den zemřel. Lékařkám hrozí za trestný čin usmrcení z nedbalosti až šest let vězení, navíc pozůstalí žádají odškodné 28 miliónů korun.

Lenka P. se hájí tím, že si žádných změn na EKG nevšimla a starší kolegyně jí povolila poslat pacienta domů. Muže vyšetřovala na centrálním příjmu osmadvacetiletá Lenka P., která nastoupila do nemocnice v roce 2013 jako novopečená absolventka lékařské fakulty.

Už EKG je mělo varovat

Pacienta poslala na elektrokardiogram (EKG) a odebrání krve pro rozbor. Během čekání na výsledky testů muž dokonce omdlel a lékařka mu nasadila infuzi. Po telefonické konzultaci s o generaci starší kolegyní však pacienta poslala domů, ačkoliv podle státního zástupce v nemocnici platil pokyn, že pověřený zkušený lékař musí vidět každého pacienta, který je z centrálního příjmu propouštěn domů.

V tomto případě se navíc jednalo o mladého pacienta, který neměl žádné zdravotní obtíže
soudní znalec

Pacient druhý den ráno zkolaboval. Záchranáři ho převezli do nemocnice, kde dopoledne zemřel. Podle soudního znalce Miloše Táborského už samotný obraz z EKG měl vést minimálně ke konzultaci s kardiologickým oddělením. „Křivky jasně neodpovídaly fyziologii zdravého člověka,“ prohlásil v úterý před soudem Táborský.

„Takové změny musejí poznat studenti medicíny už ve čtvrtém ročníku, kdy nastupují na praxi na interních klinikách,“ dodal soudní znalec Táborský.

Poukázal na to, že výsledek EKG spolu s dalšími příznaky byl typický pro diagnózu akutního infarktu myokardu. „Pacient měl být ihned hospitalizován a měla být zahájena intenzivní léčba,“ řekl dále znalec.

Musí být kontrola

Připustil, že pokud by lékařky postupovaly lege artis, tedy uznávaným postupem, riziko úmrtí pacienta by bylo minimální. „Zhoršení zdravotního stavu pacienta s následkem úmrtí by se dalo s vysokou pravděpodobností zabránit rozšířením postižené tepny, což je standardní postup, který je prováděn u 98 procent těchto pacientů, přičemž riziko úmrtí je menší než pět procent,“ dodal Táborský.

Upozornil dále na to, že pokud slouží lékař bez specializace, má jeho závěry z vyšetření pacienta vždy kontrolovat atestovaný lékař nebo lékař vedoucí služby. „U pacienta s bolestmi na hrudi by měl vidět křivky z EKG i atestovaný lékař. V tomto případě se navíc jednalo o mladého pacienta, který neměl žádné zdravotní obtíže. Už náhlá změna zdravotního stavu u takového člověka, navíc sportovce, budí podezření na probíhající patologický proces,“ uzavřel znalec.

Zkušená lékařka podle svých slov dostala od Lenky P. informaci, že na EKG nic patologického nenašla. Sama záznam z přístroje viděla až po několika dnech. Připustila, že na grafu byly patrné změny, a pokud by byl správně vyhodnocen, léčebný postup měl být jiný. Rozsudek má padnout v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám