Hlavní obsah

Za podvody s platy pro invalidy soud rozdal sedmileté tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě v pátek udělil nepodmíněné tresty ve výši sedm a 5,5 let vězení třem ženám z vedení ostravské chráněné dílny Třezalka Candle. Firma podle rozsudku v letech 2010 až 2012 neoprávněně čerpala od úřadu práce 64 miliónů korun na mzdy invalidů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci firmy buď vůbec nepracovali, nebo odvedli méně práce, než bylo uvedeno na výplatních páskách. Podle soudu byla totiž pracovní místa ve velkém fiktivně vytvářena. Soudkyně navíc rozhodla o zrušení firmy. Nejvyšší vedení společnosti je stíháno samostatně.

"Společnost byla cíleně využívána pouze k páchání trestné činnosti," vysvětlila předsedkyně senátu zrušení obžalované obchodní společnosti. Podle obžaloby ji před lety noví majitelé zakoupili už s tím úmyslem, že budou nezákonně čerpat dotace na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením.

Zneužily tíživé životní a sociální situace desítek až stovek zdravotně postižených
soudkyně

Podle soudu byla hlavní pachatelkou účetní firmy Eva Kriháková. Ta se ke všemu přiznala a pomohla usvědčit své kolegyně i nadřízené. Ve vězení by měla strávit sedm let. Stejný trest si vyslechla manažerka chráněné dílny vyrábějící například svíčky Hana Vlachynská. Její asistentce Monice Blahutové soud udělil trest v délce 5,5 let.

"Zneužily tíživé životní a sociální situace desítek až stovek zdravotně postižených," uvedla soudkyně.

Promyšlený systém

Obhajoba žen byla postavena na tom, že plnily pouze příkazy nadřízených z Prahy. To ale soudkyně neuznala. Podle ní byl systém trestné činnosti propracovaný a promyšlený.

"Podstatou bylo vylákat finanční prostředky od státu. Je zřejmé, že obžalované nevymyslely modus operandi. Musely si ale být vědomy nezákonnosti svého počínání," řekla soudkyně.

Dodala, že pokud by nechtěly nezákonné operace provádět, kdykoliv mohly ze zaměstnání odejít. I když nelegálně vylákané dotace končily někde jinde, prospěch z toho podle soudu ženy nepřímo měly.

"Bylo v jejich zájmu, aby společnost fungovala, aby je mohla dál zaměstnávat," řekla soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám