Hlavní obsah

Státní zástupce podal stížnost na vrácení případu Konvičky

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Státní zástupce Josef Richtr podal stížnost proti rozhodnutí českobudějovického soudu, který mu vrátil žalobu na předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Jak řekl Richtr Právu, nesdílí závěr soudu, že opatřené důkazy netvoří podklad pro jednání. Stížností se nyní bude zabývat českobudějovický krajský soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

Konvička byl žalován kvůli výrokům, které státní zástupce Richtr kvalifikoval jako podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Konvička se podle žalobce dopustil přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a hrozí mu za to až tříleté vězení. [celá zpráva]

Žalobu však v minulém týdnu vrátila soudkyně českobudějovického soudu Petra Kubová. „Co se týče názoru paní soudkyně, tak ten akt spočívá asi na dvou základních otázkách. Zda je tam dána skutečně identita těch výroků ve vztahu k obviněnému a zda je prokazováno dostatečně, že se takto dělo veřejně,” uvedl Richtr.

BPI: Žaloba je zpolitizovaná

Obžaloba se týkala několika konkrétních výroků, které předseda Bloku proti islámu prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás, muslimové, nameleme do masokostní moučky.“

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Blok proti islámu se k žalobě několikrát vyjádřil, tvrdí, že je zpolitizovaná. Trestní oznámení podala na Konvičku na základě jeho výroků na Facebooku v loňském roce jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám