Hlavní obsah

Pět podniků v centru Prahy postříkali výtržníci nacistickými hesly

Právo, Novinky, maž, rak, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výtržníci v noci na neděli posprejovali na pěti místech v centru Prahy kavárny a obchody nacistickými hesly. Poničenou fasádu či výlohy mají například kavárna mamacoffee, Café V lese nebo restaurace La Bibiche. Posprejovaný je i obchod Správná podprsenka a tetovací studio Inkdividual. Všechny tyto podniky se hlásí k iniciativě HateFree a nacházejí se na Vinohradech, Vršovicích či Žižkově.

Foto: Café V lese

Poničená kavárna Café V lese

Článek

Všechna poškozená místa byla polita červenou a černou barvou a popsána černými nápisy Smrt HateFree a nacistickými symboly, například Keltským křížem či číslicemi 14/88 odkazujícími na nechvalně proslulý pozdrav Heil Hitler.

Nápisy se kromě toho objevily i v podchodu metra na Karlově náměstí. Tam sprejeři napsali Klinika hoří, nebo Uprchlíci táhněte, tento nápis je doplněn hákovým křížem.

Foto: Petr Horník, Právo

Nápis v podchodu na Karlově náměstí

Policejní mluvčí Tomáš Hulan Novinkám potvrdil sprejerské útoky na čtyřech místech v centru Prahy.

„Policie nyní provádí dokumentaci, zároveň analyzuje, zda kromě poškození cizí věci nedošlo ke spáchání dalšího trestného činu,” řekl Hulan.

Foto: mammacoffee

Posprejovaná kavárna Mammacoffee na náměstí Jiřího z Poděbrad

Jednou z postižených je i kavárna Café V lese v Krymské ulici v pražských Vršovicích. „Poškozenou fasádu jsme zjistili v neděli kolem poledne. Škody začneme odklízet zítra odpoledne,“ řekl Novinkám majitel kavárny Ondřej Kobza.

Z některých míst, která sprejeři poškodili, jsou už nápisy a barvy odstraněny.

Kampaň HateFree realizuje Agentura pro sociální začleňování, která spadá pod Úřad vlády a je financovaná z tzv. norských fondů. „Řešíme to a samozřejmě nás to nenechává chladnými,“ reagoval pro Právo ředitel agentury Radek Jiránek.

Uskupení HateFree je iniciativou lidí, kteří se snaží o život bez násilí a nenávisti. Přinášejí informace o složitosti vzájemného soužití a tolerance. Vyjadřují také své názory a inovativní řešení, jak situaci zlepšit. Iniciativa na svých stránkách uvádí, že má silné zázemí u Úřadu vlády ČR a Agentury pro sociální začleňování.
K projektu se přihlásilo už téměř tři a půl tisíce obchodů, restaurací, ale i různých kanceláří či studií. Ti všichni se vymezili vůči nenávisti k cizincům, uprchlíkům, menšinám či jinak nábožensky nebo sexuálně orientovaným lidem.
Foto: Petr Horník, Právo

Nápisy extrémistů proti uprchlíkům ve vestibulu metra na Karlově náměstí.

Politilog Miroslav Mareš České televizi řekl, že nějaká neonacistická skupina na sebe chtěla upozornit, že tady je, a „monitoruje svoje nepřátele.” „Působí to na mě jako připravený útok, má to v sobě zastrašující poselství,” řekl Mareš.

Na události reagoval i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na Twitteru napsal, že podle něj se neradikalizuje česká společnost, ale jen pravicoví a levicoví extremisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám