Hlavní obsah

Policejní hrdina zlomil obuškem muži žebro, dostal podmínku

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Před třemi lety přebíral z rukou plzeňského primátora ocenění za hrdinský čin, když včas vyvedl z hořícího domu několik lidí. Teď 27letý policista Michal Kapras musel u soudu skousnout trest za to, že na služebně ztloukl obuškem předvedeného muže a zlomil mu žebro. Navíc se exces ještě snažil ututlat. Plzeňský soud mu za zneužití pravomoci a ublížení na zdraví uložil podmínku. Poškozenému musí zaplatit 30 tisíc korun.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Michal Kapras před soudem

Článek

Kapras dostal trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Rozsudek není pravomocný. „Obžalovaný je vinen, že při provádění služebního zákroku bez varování záměrně poškozeného fyzicky napadl, aniž by byly splněny podmínky pro použití donucovacích prostředků,“ uvedla soudkyně Martina Hiřmanová.

„Výpověď poškozeného o způsobu použití obušku koresponduje s mechanismem poranění tak, jak ho popsala soudní znalkyně. To znamená, že údery byly vedeny proti poškozenému v pozici, kdy seděl a nikoliv, že by stál,“ konstatovala soudkyně. Naopak upozornila na to, že výpověď obžalovaného je v popisu události nevěrohodná.

Chtěli ověřit totožnost

„Máchal proti mně rukama, z toho jsem vyvodil, že mě chce napadnout. Tak jsem použil donucovacích prostředků,“ obhajoval Karpas deset ran teleskopickým obuškem, po kterých skončil Luděk Boledovič v péči lékařů.

Incident se odehrál před rokem na policejní služebně v centru města. Boledoviče tam v noci přivezla hlídka kvůli ověření totožnosti poté, co se doma nepohodl s tchánem a násilím ho vyhodil z bytu.

Praštil jsem ho do ruky v domnění, že se zklidní.
obžalovaný policista

”Když přijeli policisté, chtěli po mně doklady. Řekl jsem jim, že je mám v autě. Pořád jsem se smál, měl jsem něco upito. Tak mě odvezli na oddělení,“ vypovídal před soudem.

Než si prý vůbec stačil sednout, začal ho obžalovaný mlátit obuškem. „Dal jsem si ruce před sebe a schoulil se. Pak se mě zeptal, jestli už mám dost, a ať vypadnu,“ pokračoval Boledovič. Když se dobelhal domů, nemohl už skoro dýchat. Pak zkolaboval a bratr mu zavolal záchranku.

Nesepsal úřední záznam

Podle žalobkyně Ireny Kondrové neměl policista k takovému zákroku zákonný důvod a o použití donucovacích prostředků nesepsal žádný úřední záznam. Přiznal se až po dvou měsících, kdy už případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Byl vulgární, posílal nás do prd... a vyhrožoval, že má bratra na policejním prezídiu a ten se postará o to, abychom přišli o práci. Najednou se zvedl z lavice, vykročil proti mně se slovy, že už toho má dost. Udělal přitom prudký pohyb a já jsem to vyhodnotil tak, že na mě chce zaútočit,“ vypovídal Kapras, co předcházelo samotnému zákroku.

V tu chvíli poprvé použil obušek. „Praštil jsem ho do ruky v domnění, že se zklidní. Jenže on neustoupil, naopak začal proti mně mávat rukama. Tak jsem mu dal několik dalších ran, dokud se nestáhl a neposadil se zpátky,“ pokračoval policista, který v té době fungoval jako asistent dozorčího služebny.

Usnul v křesle

Muž se pak podle něho zklidnil a nadiktoval osobní údaje. „Poté jsem dostal od dozorčího pokyn, že ho mám propustit. Ještě jsem se ho ptal, jestli nepotřebuje doktora. Poslal mě do háje, ať se o něho nestarám,“ řekl Kapras. Ten se pak usadil do křesla a spal až do rána.

„Už na začátku služby jsem se necítil moc dobře, po tom zákroku u mě extrémně vzrostla nevolnost, měl jsem křeče v břiše, bolelo mě snad úplně všechno a cítil jsem, že mám horečku. Sedl jsem si do křesla, zavřel oči a usnul. Vzbudil jsem se až ráno,“ vypovídal dále Kapras.

Později hrál mrtvého brouka, vzal si na nějaký čas dovolenou. „Hloupě a nesmyslně jsem celou věc zatajil. Když to začala vyšetřovat inspekce, dostal jsem hrozný strach, že přijdu o práci. Pak mi to ale nedalo, tak jsem dobrovolně přišel na inspekci, abych celou věc uvedl na pravou míru,“ uzavřel Kapras.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám