Hlavní obsah

Odvolací soud potrestal majitele growshopu podmínkou

– Praha

Městský soud v Praze potrestal roční podmínkou Michala Otipku, majitele pražského velkoobchodu zaměřeného na pěstování rostlin, tzv. growshopu. Zvrátil tím prosincový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 3, který sice Otipku uznal vinným, ale od potrestání upustil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Server Lidovky.cz v úterý uvedl, že odvolací soud navíc vrátil do hry možnost propadnutí majetku v hodnotě miliónů korun. Otipka chce proti pravomocnému verdiktu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

"Znovu se rozhodlo tak, že se nově uložil trest odnětí svobody v trvání 12 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců," řekla serveru mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Z verdiktu rovněž vyplývá, že obvodní soud má rozhodnout o případném zabavení majetku. "Věc se vrací soudu prvního stupně, aby rozhodl o chybějícím výroku o zabrání věci," uvedla Puci.

Podle obžaloby Otipkovi hrozí propadnutí majetku v hodnotě 600 000 korun. Podnikatel nicméně odhadl, že policie v obchodě zabavila také zboží nejméně za deset miliónů korun.

Spolupracovník dostal podmínku

Před soudem opět stanul i jeho spolupracovník Jakub Smolík, který už od obvodního soudu odešel s roční podmínkou. V jeho případě se trest nezměnil. Obvodní soud pro Prahu 3 dvojici uznal loni v prosinci vinnou kvůli provozování velkoobchodu v Letňanech, kamenného obchodu na Žižkově a on-line obchodu. Na webu podle něj propagovali sortiment vhodný pro pěstování konopí s garancí vysokého obsahu THC.

Soudce Radek Mařík ovšem dodal, že společenská nebezpečnost Otipkova a Smolíkova jednání je nízká, a upozornil na to, že problematika growshopů nebyla z trestněprávního hlediska dlouhodobě řešena. V jiném případě Městský soud v Praze v únoru potvrdil osvobozující verdikt nad manželským párem, který provozoval growshopy v Praze a Jičíně. Tehdy to byl vůbec první pravomocný rozsudek, který majitele growshopu zprostil obžaloby ze šíření toxikomanie.

Policie začala s kontrolami growshopů na celém území Česka v listopadu 2013. Trestní řízení byla zaměřena na šíření toxikomanie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám