Hlavní obsah

Popadl mě vztek, tak jsme se servali, komentoval vraždu matky její syn

Právo, Pavel Orhoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Před Krajským soudem v Českých Budějovicích se začal v úterý hájit 64letý Jan Boor z Písku. Podle obžaloby umlátil v červenci loňského roku v píseckém bytě o devatenáct let starší matku, o kterou se měl starat. Za vraždu mu hrozí až doživotní vězení.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Jan Boor před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích

Článek

Jak uvedl v obžalobě státní zástupce Petr Dušek, Boor prý ženu napadl opakovaně v několika dnech a možná i týdnech před 20. červencem loňského roku, kdy zemřela.

„Napadal ji údery do hlavy, strkáním, škrcením, kopáním, dupáním silou značné intenzity. Způsobil jí tak rozsáhlá poranění v oblasti hlavy, obličeje, zlomení žeber, zlomení jazylky, poranění jater a další závažná poranění, přičemž nejméně v pěti případech by tato zranění sama o sobě vedla k smrti,“ konstatoval Dušek s tím, že obžalovaný spáchal čin zvlášť surovým a trýznivým způsobem.

Boor podstoupil operaci srdce a k soudu ho v úterý přivezla vězeňská stráž na kolečkovém křesle. Vinu před senátem nepřiznal. „Já jsem ji zabít nechtěl. V tu chvíli jsem nevěděl, co dělám,“ připustil Boor. Pak ale popsal celý den 20. července a o napadení se nezmínil. Připustil pouze, že do matky několikrát v minulosti strčil, když se nechtěla koupat. Prý často padala ze schodů.

Každý den pije vodku

V přípravném řízení ale na policii vypověděl, že se s matkou popral a dal jí několik úderů pěstí. „Popadl mě vztek, tak jsme se servali. Ona přepadla přes postel, bouchla se do hlavy o parkety a zůstala tam ležet. Nechal jsem ji tam ležet s tím, že se vzpamatuje. Pěstmi jsem ji napadl až teď naposledy. To ale bylo poprvé. Facky taky možná někdy dostala, kopanci jsem ji nikdy nenapadl,“ přečetla také z výpovědi Boora na policii soudkyně Olga Smrčková.

Ta se také obžalovaného ptala na jeho vztah k alkoholu. Připouštěl, že pije každý den tři čtyři piva a také možná dva panáky vodky. Nikdy však prý nebyl agresivní. Soudní líčení bude pokračovat v dalších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám