Hlavní obsah

Dozorce sebral tašku s angličáky vězni, ten chce po ministerstvu 100 tisíc

– Praha

Recidivista Adolf Doležal, kterému hrozí až doživotí za pokus o vraždu při ozbrojeném loupežném přepadení na pražském Zličíně, žaluje ministerstvo spravedlnosti o 100 tisíc korun. Tvrdí, že mu vězeňský dozorce v 90. letech sebral tašku se 40 dětskými autíčky, několika magnetofonovými kazetami, manikúrou a psacím strojem.

Foto: Novinky

Adolf Doležal u soudu, který projednával pokus o vraždu

Článek

Obvodní soud Doležalovu žalobu zamítl, muž se však odvolal, a sporem se tak bude příští týden zabývat Městský soud v Praze. Vyplývá to z rozpisů soudních jednání.

Žalobu na ministerstvo Doležal podal už v roce 1998. Líčí v ní, že když byl o pět let dříve ve vazbě v ruzyňské věznici, dozorce ho napadl obuškem a vzal mu aktovku. Řekl mu prý bez sepsání protokolu o odebrání věcí, že v cele u sebe nesmí mít nic osobního a že jeho věci budou zaslány zpět na policii.

Tašku prý následně Doležal dostal zpět, byla ale prázdná. Přišel tak údajně o občanský průkaz, cestovní pas, kufříkový psací stroj, kožený opasek od pouzdra na pistoli, hodinky, holicí strojek, prsten ze žlutého kovu, červené a černé pouzdro s manikúrou, šest nahraných magnetofonových kazet a 40 takzvaných angličáků.

Všechno si pořizoval znovu

Proč měl Doležal u sebe právě sbírku dětských autíček, není zřejmé. "Žalovaná částka je představována další škodou, která žalobci vznikla tím, že protiprávně ztratil moc manipulovat se svými věcmi a musel si věci pořídit znovu, a to s přihlédnutím k inflaci za daleko vyšší ceny," přiblížil Doležalův požadavek na 100 000 korun Obvodní soud pro Prahu 6 ve svém zamítavém rozsudku, který má ČTK k dispozici.

Soudní řízení bylo na řadu let přerušeno a loni v září soud rozhodl, že nárok je promlčený, protože Doležal podal žalobu pozdě. Čtyřiašedesátiletý muž, který strávil ve vězení podstatnou část života, vede řadu dalších občanskoprávních sporů.

Poslal dopis žalobci

Média o něm obsáhleji psala poté, kdy v lednu 2007 přepadl ještě pod svým původním jménem Pavel Čech spořitelnu na Berounsku a spolu s komplicem smrtelně zranil pokladní. Soudy mu za to uložily 14 let odnětí svobody. V roce 2003 dosáhl přerušení výkonu trestu kvůli operaci srdce, brzy však za mříže putoval znovu.

Státnímu zástupci totiž poslal urážlivý dopis a na úřadech se po přejmenování domáhal vydání nového pasu, takže panovala obava, že by mohl utéci do ciziny.

Kriminalisté věří, že po propuštění z věznice Doležal před třemi lety zosnoval přepadení dodávky bezpečnostní agentury, jež na Zličíně rozvážela 13 miliónů korun. Údajně se prý navíc chystal zabít spolupachatele, který proti němu nyní svědčí. Doležal vinu popírá. K soudním jednáním ho vodí ozbrojená eskorta, protože ve vězení, kde si aktuálně odpykává jiný trest, figuruje na seznamu nebezpečných osob, ačkoli se nyní pohybuje o berlích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám