Hlavní obsah

Obžalovaní z vražd v Záhornici mají mít na svědomí další život

Kauza dvojnásobné vraždy, jejíž oběti byly před dvěma roky nalezeny zabetonované pod stodolou v obci Záhornice na Nymbursku, má pokračování. Dvě hlavní postavy případu čelí obžalobě z další vraždy. V pražských Letňanech měli odstranit muže, který jim pomáhal zahladit stopy po předchozí trestné činnosti. Informaci ve středu potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Stodola domu v Záhornicích skrývala dvě mrtvá těla.

Článek

V případu, který už soud od loňska rozplétá, obžaloba za hlavní postavy označuje šedesátiletého Josefa Šimka a devětašedesátiletého Václava Štorka. Oba byli obviněni i v novém případě. Šimek vraždy podle obžaloby provedl nebo nařídil. V kauze odmítl vypovídat kvůli případu třetí vraždy, kterým se tehdy ještě zabývali kriminalisté.

Štork podle obžaloby o záhornických vraždách po celých deset let od ukrytí první oběti až do policejního zásahu 1. října 2013 hlídal pozemek s ukrytými mrtvolami. Zároveň se nejspíš postaral o likvidaci vražedných zbraní. Obžalobu v minulosti u soudu označil za nesmysl. Tento soudní proces bude pokračovat v březnu.

Muž a žena pod stodolou

Soud řeší případ dvou vražd od loňského prosince. První se podle obžaloby stala v polovině ledna 2003. Obětí byl tehdy sedmašedesátiletý Čechošvýcar, vlastník pozemků, které chtěla získat skupina obviněných. Pětičlenný gang nakonec pozemky od pozůstalých získal v roce 2007 za pět miliónů korun, přičemž znalci jejich hodnotu odhadli na 50 miliónů korun.

Druhá vražda se podle obžaloby stala v roce 2008. Její obětí byla žena - nastrčená jako bílý kůň ve firmě, která udělala daňové úniky za 42 miliónů korun při obchodech s pohonnými hmotami a minerálními oleji. Její smrt měla zahladit stopy trestné činnosti.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Muž byl podle obžaloby zastřelen jednou ranou do týla ve svém bytě v centru Prahy, žena zemřela po třech ranách do hlavy přímo v Záhornici. Obě těla byla zabalena do igelitových pytlů a do spacích pytlů, oddělovala je masivní betonová deska. U první oběti byly v zemi zalité vápnem také její osobní věci.

Vše mělo vypadat jako sebevražda

Třetí vražda se stala v červenci 2010. Hlavní aktéři se nejspíš obávali toho, že se prozradí předchozí trestná činnost a rozhodli se odstranit člověka, který by je mohl pomoci odhalit. Mluvčí žalobců upřesnila, že obětí byl muž, který jim dříve pomáhal se zahlazením trestné činnosti. "Snažili se, aby to vypadalo jako sebevražda," doplnila Zenklová. Podle informací ČTK byl zastřelen.

Mužům za vraždu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Obžaloba čin označila podle paragrafů o vraždě, která měla zakrýt jiný trestný čin a byla opětovná. Předchozí vraždy soud posuzuje podle starého trestního zákona, kde hrozí 12 až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Mrtvá těla ležela pod vrstvou hlíny a betonu.

Žalobci poslali spis se třetí vraždou k soudu 4. února, potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Hlavní líčení zatím nebylo nařízeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám