Hlavní obsah

Za vraždu seniora dostaly tři dívky celkem 30 let vězení

Novinky, ČTK, David Zápal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve čtvrtek uložil devatenáctileté Andree Hrubé 15 let vězení za brutální vraždu seniora v pražských Letňanech. Její kamarádky ve věku 18 a 17 let potrestal odnětím svobody v délce 7,5 roku. Synovi zavražděného musí obžalované zaplatit půl miliónu korun jako náhradu nemajetkové újmy.

BEZ KOMENTÁŘE: Dívky přicházejí k souduVideo: David Zápal, Novinky

 
Článek

Hrubá se má navíc podrobit ústavnímu léčení kvůli užívání drog a alkoholu. Čtvrteční verdikt, podle nějž se dívky kromě vraždy dopustily i obecného ohrožení, zatím není pravomocný.

„Je zřejmé, že tato vražda se vymyká drtivé většině vražd projednávaných krajskými soudy, a to jak délkou útoku, tak i trýznivostí týrání," prohlásil předseda senátu Jan Kadlec. Podotkl, že jedině u Hrubé soud shledal lítost nad činem a upřímnou snahu na sobě pracovat. Obě mladistvé podle něj skutku nelitují.

Hrubé hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Mladší dívky mohl soud poslat za mříže maximálně na deset let, protože v době spáchání činu nebyly plnoleté. Soud ohledně výše trestů vyhověl návrhu státní zástupkyně Jany Murínové.

Byl slušný člověk

Žalobkyně řekla před vynesením rozsudku, že možnosti potrestání, které stanoví zákon o soudnictví ve věcech mládeže, dlouhodobě pokládá za příliš mírné. Hrubé navrhla trest na samé spodní hranici proto, aby mezi jejím trestem a trestem ostatních obžalovaných nebyl tak diametrální rozdíl. Jejich podíl na trestné činnosti byl totiž stejný.

„Nejsem spokojený s výši trestu,“ prohlásil u soudu syn zavražděného Lukáš S.

„Nelíbí se mi, že se o panu S. na internetu píše, že to má za to, že si něco začínal s mladými dívkami. Byl to slušný člověk, i ve svém věku tvrdě pracoval. Všechny tři ve své naivitě u sebe ubytoval jeho mladý syn a bohužel nedbal na prosby otce, aby je z bytu vykázal. Nepřestane toho litovat do konce života,“ řekl Novinkám jeden z přátel syna poškozeného, který u soudu také svědčil.

Seniora napadly nožem i mísou

Mrtvého seniora našli loni 13. dubna hasiči, které přivolal příbuzný oběti, jenž se nemohl dostat do bytu. Hasiči se dovnitř dostali přes balkón.

Další den policie vyhlásila pátrání po dívkách ve věku 16, 17 a 18 let. O dva dny později byly nalezeny u trafostanice v Litoměřicích. Policii podle svých slov přivolaly samy. Městská policie uvedla, že je spatřila svědkyně, která zavolala strážníky.

Z vyšetřování následně vyplynulo, že dívky měly s mužem slovní konflikt, poté ho napadly a usmrtily. Do své oběti údajně nejdřív kopaly a poté muže tloukly věcmi, které u něj doma našly – například dřevěným ramínkem nebo skleněnou mísou. Následně ho pobodaly do hrudníku, zad a břicha nožem přineseným z kuchyně. Nakonec oběť udusily polštářem a dekou a při odchodu se pokusily založit požár, aby zahladily stopy.

Dvě mladistvé byly chovankyně Výchovného ústavu v Počátkách, jejich zletilá kamarádka bývalá chovankyně. U zavražděného muže zřejmě bydlely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám