Hlavní obsah

V ostravském ArcelorMittalu unikl plyn, sedm dělníků muselo do nemocnice

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Osm lidí ošetřili v pondělí záchranáři po úniku vysokopecního plynu, který obsahuje také množství oxidu uhelnatého, v provozu společnosti ArcelorMittal v Ostravě-Kunčicích. Sedm pracovníků skončilo v nemocnici, osmý převoz odmítl. O zásahu informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Záchranka zasahovala v areálu vysoké pece kolem půl třetí v noci, telefonát původně mluvil o pěti lidech, kteří se nadýchali plynu.

„Záchranáři nakonec ošetřovali osm osob, které byly plynem zasaženy. Pacienti byli muži ve věku mezi třiatřiceti a třiapadesáti lety. Všichni zůstali při vědomí a s posádkami zdravotníků komunikovali. Intoxikace plynem se u nich jevila jako lehká nebo středně těžká,“ uvedl mluvčí záchranky.

Sedm pacientů bylo posléze převezeno sanitkami do třech ostravských nemocnic. „Jeden z mužů po ošetření odmítl přepravu do nemocnice a po poučení lékařem byl ponechán na místě události. Zásah skončil po předání posledního z postižených ve zdravotnickém zařízení, a to ve čtvrt na pět ráno,“ dodal Humpl.

Prasklina na zařízení

Jak informovala mluvčí ostravského podniku Barbora Dvořáková-Černá, příčinou úniku plynu byla prasklina na tzv. mokrém scrubberu, což je součást vysoké pece.

„Výroba na vysoké peci č. 3 byla ihned zastavena, hasiči evakuovali zaměstnance závodu, provedli demarkaci území a monitorovali situaci také v okolí podniku, kde nebyly zvýšené hodnoty CO zaznamenány. Na místo byla rovněž přivolána záchranná služba, která zkontrolovala stav zaměstnanců,“ sdělila mluvčí.

Provoz byl následně obnoven. Mluvčí také potvrdila, že zaměstnanci se nyní v nemocnicích podrobují testům, všichni jsou při vědomí a komunikují. „Podnik je v kontaktu s rodinami zaměstnanců i ošetřujícími lékaři,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám