Hlavní obsah

Měl jsem sedm zlomených žeber, říká řidič autobusu, který za volantem dostal infarkt

– Praha
Novinky, jap

Devětapadesátiletého řidiče příměstského autobusu Milana Adámka postihl v prosinci za volantem v pražských Klánovicích infarkt. Poté, co autobus narazil do stromu, zachránili řidiči život cestující společně s policistou. Právě policistu Karla Plechatého pozvala v úterý rodina Adámkova k sobě domů, aby mu společně poděkovala.

Zachráněný řidič autobusu s policistouVideo: Novinky

 
Článek

Vše se odehrálo ve Slavětínské ulici v Klánovicích. Dlouholetý řidič Milan Adámek měl pocit, že mu není dobře. Chtěl zastavit v nejbližší zastávce a ohlásit dispečinku, že již dál nepojede. Kousek od zastávky ale řidiče přemohl infarkt a autobus tak nekontrolovaně narazil do stromu. [celá zpráva]

Řidiče tehdy vytáhli z autobusu cestující, a to společně se svědky nehody. Ti okamžitě zahájili laickou resuscitaci, ve které pokračoval přivolaný policista.

Chci dojet na tu pomyslnou konečnou zastávku, tedy až do důchodu.
zachráněný řidič

„Po resuscitaci mě převezla záchranka do vinohradské nemocnice. Tam mi doktor řekl, že mi zlomil (při oživování) tři žebra, ale že jich mám celkem zlomených sedm. Ty další čtyři mi musel zlámat nejspíš tady přítomný policista,“ řekl s úsměvem na rtech Milan Adámek.

Policejního zachránce pozval k sobě domů, aby mu se svou rodinou poděkoval. S manželkou Hanou poděkovali i zdravotníkům vinohradské nemocnice a autobusové firmě, pro kterou Milan Adámek až do nehody jezdil.

„Ihned po nehodě přijeli ke mně domů zástupci společnosti. Nabídli mi finanční pomoc a také odvoz za manželem do nemocnice,“ sdělila manželka řidiče Hana Adámková.

Náročná záchrana

Policista Karel Plechatý novinářům řekl, že celou věc považuje za samozřejmost, ale i za obrovské štěstí.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič autobusu dostal za volantem infarkt, při srážce přerazil stromVideo: Policie ČR

„Člověk se u toho zapotí. Bylo to fyzicky náročné, ale má to šťastný konec. Největším problémem bylo, že pan Adámek fibriloval. Jakmile se ho podařilo oživit a začal dýchat, během jedné jediné vteřiny opět nejevil známky života a my tak museli resuscitaci asi dvanáctkrát opakovat. Poté už v oživovacích pokusech pokračovali záchranáři se speciální technikou,“ řekl policista Plechatý.

Dlouholetý řidič autobusu je po měsíci od nehody zpátky doma. Jak sám říká, cítí se velmi dobře, ale na jízdu autem si zatím netroufá. Po úplném doléčení by se ale rád vrátil za volant autobusu.

„Chci dojet na tu pomyslnou konečnou zastávku, tedy až do důchodu. Ještě tam ale nejsem,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám