Hlavní obsah

Kriminalita v Česku klesla o 14 procent, méně se i vraždilo

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kriminalita v České republice loni meziročně klesla o 14,2 procenta na necelých 250 tisíc případů. Objasněnost trestných činů vzrostla o dvě procenta. Informovali o tom v úterý představitelé policie na tiskové konferenci. Ubylo i vražd na celkový počet 155 činů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V roce 2015 musela policie řešit celkem 247 628 skutků, což je o 14 procent méně než v předchozím roce. Policistům se povedlo objasnit zhruba polovinu všech případů, tedy u 126 tisíc trestných činů našli pachatele. Kriminalisté loni zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za 6,2 miliardy korun.

Tradičně největší objasněnost měla policie u vražd, kriminalisté vypátrali pachatele u 148 vražd ze 155 spáchaných. Podle policie stejně jako v předchozích letech převažovaly vraždy motivované osobními vztahy nebo při potyčkách pod vlivem alkoholu nebo drog.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejvíce klesl počet trestných činů spáchaných v Pardubickém, Ústeckém a Královéhradeckém kraji a také na Vysočině. Podle nového šéfa kriminálky Michala Mazánka je to i proto, že občané sami začali dbát na prevenci a více si střeží svůj majetek. Odpovídá tomu i pokles majetkových trestných činů, kterých ubylo téměř o pětinu.

Pachatelé v kyberprostoru

Celkem bylo loni stíháno 101 tisíc osob, z toho bylo přes sedm tisíc cizinců a přes dva tisíce mladistvých. Kriminalisté řešili také 286 právnických osob.

Dalšími příčinami poklesu kriminality je hospodářský růst, z něj plynoucí klesající nezaměstnanost a zlepšující se životní úroveň. Přesto tvoří krádeže stále největší část skutků, které musí policie řešit. Je jich celkem 50,2 procent.

Naopak vzrostl počet trestných činů spáchaných v kyberprostoru, a to o 15,5 procent. „Dorůstá i nová generace pachatelů, kteří se více a více pohybují v kyberprostoru," zdůvodnil nárůst Mazánek.

I z toho důvodu posílí řady policistů zhruba 90 odborníků na potírání kyberkriminality. Od dubna navíc bude v provozu speciální útvar na potírání počítačové kriminality, který bude spadat pod Útvar odhalování organizovaného zločinu a bude tvořen dvěma odděleními. Jedno z nich bude řešit závažné trestné činy na internetu a druhé se bude starat o podporu zabezpečení.

Do konce roku 2020 by měly být útvary pro boj s kyberkriminalitou na každém krajském policejním ředitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám