Hlavní obsah

Soud nepotrestal lektora policejní akademie. Jeho opilost je přestupek v pravomoci ministra

– Praha • Aktualizováno

Soud nepotrestal policejního důstojníka a vysokoškolského pedagoga Karla Kadlece, jehož obžaloba vinila ze zavinění dopravní nehody pod vlivem alkoholu. Podle soudu by jeho případ měl jako přestupek a kázeňské provinění projednat ministr vnitra.

Foto: Novinky

Nehoda policejního lektora

Článek

Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 není pravomocné, státní zástupce proti němu podal stížnost.

Soudce Jiří Horký postupoval podle paragrafu trestního řádu, který umožňuje předat případ jinému orgánu, jestliže soud shledá, že nejde o trestný čin. Skutek by však mohl být posouzen jako přestupek nebo kárné provinění, o kterém rozhoduje ministr vnitra.

Rozhodnutí soudu považujeme za správné a spravedlivé, byť se vám to může nelíbit.
advokát Karla Kadlece

Podle soudce Kadlec při vyšetřování případu postupoval zvláštně, když odmítl odběr moči i krve. Tím se policisté dostali do důkazní nouze. Upozornil také na pochybení obžaloby, která tvrdila, že měl v krvi stejné množství alkoholu jako nadýchal při orientační zkoušce. "Dechovou zkouškou není možné zjistit hladinu alkoholu v krvi," řekl Horký.

Alkohol v krvi nebyl prokázán

Nepodařilo se tak u soudu dokázat, jak vysokou hladinu alkoholu v těle mohl důstojník mít. Soudce také doplnil, že je nepochybné, že Kadlec odmítnutím odběru bez závažného důvodu postupoval v rozporu se zákonem a tím spáchal přestupek proti zákonu o silničním provozu.

Kadlec obžalobu odmítl a tvrdil, že v noci před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu. Krev prý neodevzdal kvůli tomu, že ho urazil lékař. Ministr vnitra postavil ke konci loňského roku Kadlece mimo službu, byl odvolán také z funkce na katedře policejní akademie.

"Rozhodnutí soudu považujeme za správné a spravedlivé, byť se vám to může nelíbit. Fakticky je otázka, zda můj klient byl ovlivněn alkoholem do takové míry, že vylučuje způsobilost řízení motorového vozidla. Toto nebylo prokázáno," řekl novinářům Kadlecův advokát Karel Brückler.

Chce dál učit

Policejní důstojník novinářům řekl, že by chtěl pokračovat ve své práci a chtěl by znovu učit. "Je to moje práce, moje životní náplň," uvedl Kadlec. Dnešní rozhodnutí však ještě přezkoumá pražský městský soud, pokud by verdikt potvrdil, tak by přišlo na řadu rozhodnutí ministra.

Lektor policejní akademie boural na náměstí Bratří Synků 10. března dopoledne. Jeho auto nestačilo zastavit za autem, které dávalo přednost chodcům na přechodu.

Následně naboural ještě auto odtahové služby, když chtěl od kolize ujet. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili 1,5 promile alkoholu. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kadlec měl být podle tehdejšího vyjádření děkana v té době v práci, měl ale nahlášenou činnost mimo budovu školy, tudíž neučil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám