Hlavní obsah

Pražanovi dostali za obchody s lihem od Radka Březiny devět let

– Zlín • Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně v pátek uložil otci a synovi Pražanovým, kteří podle obžaloby obchodovali s nelegálním lihem od Radka Březiny, devět let vězení. Oba muži způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun, vinu ale odmítají a proti rozsudku se odvolali. Státní zástupce Miroslav Stoklásek si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Rozsudek tak není pravomocný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle Stokláska se Stanislav Pražan starší dohodl s Radkem Březinou na odběru lihu za 66 korun za litr, tedy za méně, než kolik činí spotřební daň z lihu. Pražan mladší pak podle obžaloby zajišťoval podle pokynů otce objednávky, vyřizoval je a platby řešil ve Zlíně - Kostelci s bratrem Radka Březiny Tomášem.

Oba muži vinu odmítají. Starší z obžalovaných prý Březiny neznal, mladší jen zběžně z baru či diskotéky. Pražan mladší řekl, že jejich likérka odebírala líh od lihovaru v Kojetíně, nelegální od Tomáše Březiny prý odmítl, přestože mu prý Březina vyhrožoval, že v tomto případě budou kriminalizováni.

Lihový boss Radek Březina nelegální líh vyráběl ve své firmě Morávia-Chem. Obžaloba postihuje období od roku 2004 až 2011 a 1,4 milionu litrů nezdaněného lihu. Přesnou výši dodávek v letech 2004, 2010 a 2011 se navíc nepodařilo policii zjistit. Pražanovi údajně líh odebírali na několika místech ve Zlíně a okolí, prodávali jej dál či z něj vyráběli lihoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám