Hlavní obsah

Soud možná předvolá Zemana kvůli žalobě na ČSSD

Novinky, bad
Praha

Výpovědí bývalého předsedy vlády Vladimíra Špidly pokračoval v pondělí Obvodní soud pro Prahu 1 v projednávání žaloby bývalého notáře Václava Halbicha na ČSSD. Halbich žádá 17 miliónů za své právní služby pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Špidla kvůli velkému časovému odstupu ale k věci mnoho neřekl. Soud zváží předvolaní Miloše Zemana k dalšímu jednání.

Článek

„Nepamatuji si žádnou okolnost, která by měla význam. Ta záležitost je příliš stará,“ uvedl u soudu bývalý premiér. Soudkyně Hana Marsová poté tedy jednání odročila na únor, protože se nepodařilo doručit předvolání bývalé účetní ČSSD Barboře Snopkové, jejíž svědeckou výpověď soud považuje za nezbytnou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Možná přijde i Zeman

Spor se datuje už na počátek století, kdy advokát Zdeněk Altner vyhrál pro ČSSD soud se státem o Lidový dům v Hybernské ulici. Podle Altnera mu strana měla vyplatit přes sto padesát miliónů korun, ČSSD ale Altnerovi přiznala „pouze“ 51 miliónů, ze kterých třetinu poslala právníkovi na jeho účet a zbytek dala do soudní úschovy, kde jsou dosud.

Halbich spolu s dalším, dnes již zesnulým právníkem Zdeňkem Hájkem přistoupil k mandátní smlouvě, kterou v roce 1997 Altner uzavřel se sociálními demokraty, konkrétně byla podepsána tehdejším předsedou strany Milošem Zemanem. Soudkyně Marsová proto do příštího jednání zváží, zda Zemana předvolá jako svědka.

Podle Altnera ale Halbich poskytoval ve sporu jen částečné konzultace a ani nehradil náklady na řízení. Halbich podal žalobu už v roce 2003, soudy ji ale zamítly. Až v roce 2009 se Halbicha zastal Ústavní soud, když uznal jeho nárok na odměnu.

Halbichova žaloba míří i na společnost Alba, které Altner část své pohledávky vůči ČSSD postoupil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám