Hlavní obsah

Syn vyměnil matce naspořené peníze v obálce za padělky. Bankovkám chyběla dvojka

Právo, Aleš Fuksa
Kroměříž

Povedeného syna má pětaosmdesátiletá seniorka z Kroměříže. Aby důchodkyně nepřišla na krádež třiatřiceti tisíc korun, které měla doma naspořené, vytvořil jí v práci na barevné kopírce padělky tisícikorunových a dvoutisícikorunových bankovek. Na falzifikáty upozornila policii pokladní ze supermarketu, do kterého si přišla seniorka nakoupit.

Foto: Policie ČR

Dvoutisícovým bankovkám chyběla dvojka.

Článek

„Před odchodem na nákup si vzala doma ze svých úspor tisícikorunu. Při placení nákupu se ženě za pokladnou tisícikoruna už na první pohled zdála podezřelá, a proto na místo přivolala kroměřížské policisty. Překvapená seniorka nechápala, jakým způsobem se k ní falešná bankovka mohla dostat,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Žena doma při prohlídce kriminalistům přinesla své úspory. Většina bankovek však už na první pohled vypadala jako padělky.

Podezření padlo na syna seniorky, jenž s matkou bydlí. Kriminalisté ho ještě ten večer předvolali k výslechu, při kterém se k padělání peněz přiznal.

Foto: Policie ČR

Padělané bankovky měly podle policie velmi špatnou kvalitu.

„Uvedl, že si od matky před několika dny bez jejího vědomí půjčil z jejich úspor třicet pět tisíc korun, které následně prohrál v automatech. A aby žena nic nepoznala, nakopíroval si v práci několik tisícovek a dvoutisícovek, které vrátil do obálky s našetřenými penězi,“ poznamenala policejní mluvčí.

Okopírováním tak zhotovil 27 padělků tisícikorunových a dvoutisícikorunových bankovek v nominální hodnotě 33 tisíc korun.

Kuriózní na celém případu je, že při padělání dvoutisícovek muž zřejmě špatně umístil originální bankovku do kopírky, a tak těmto bankovkám chyběla dvojka.

V současné době hrozí třiapadesátiletému muži za padělání a pozměnění peněz až osmiletý trest odnětí svobody. Podle kriminalistů se přitom jednalo o padělky nízkého stupně nebezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám