Hlavní obsah

Před soudem stanul muž, který měl nabídnout čtyři milióny znalci v kauze Savov

Právo, Pavel Orhoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Před českokrumlovským okresním soudem se v pondělí začal hájit 42letý Michael Beneš. Podle obžaloby uplácel soudního znalce z oboru kybernetika a výpočetní technika Jaroslava Kothánka, který pracoval na kauze podnikatele Františka Savova. Ten je stíhaný za krácení daní a praní špinavých peněz.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Michael Beneš (vpravo) před českokrumlovským soudním senátem s obhájcem Josefem Douchou.

Článek

V restauraci U Zlaté Podkovy v Malešíně na Českokrumlovsku prý Beneš nabídl v prosinci loňského roku znalci čtyři milióny korun.

„Za to, že soudní znalec Jaroslav Kothánek záměrně nerozšifruje elektronická data na nosičích zajištěná při prohlídkách vnitřních prostor a pozemků a ve znaleckém posudku nepravdivě uvede, že data nelze dešifrovat, což Jaroslav Kothánek stejně jako nabídku finanční částky na místě odmítl,“ uvedl v žalobě státní zástupce Boris Havel.

V případě, že by soudní znalec souhlasil, měl Beneš podle obžaloby získat jeden milión korun.

Benešovi hrozí za uplácení až šest let vězení. V pondělí před soudem vinu odmítal. „S žalobou nesouhlasím,“ prohlásil obžalovaný. Dále uvedl, že soudního znalce kontaktoval kvůli při s majitelem společnosti Park Hotelu, kde dělal krizového manažera a údajně společnost dlužila firmě, ve které pracuje, jeden milión korun.

Data prý získali nezákonně

„Chtěl jsem od něho posudek, ale představoval jsem si částku kolem 20 tisíc korun a on mi řekl svou představu sto tisíc korun,“ konstatoval Beneš. Připustil, že o kauze Savova se s Kothánkem bavil, ale v jiné souvislosti a žádnou nabídku mu prý nedal.

Už v červenci reagoval na stíhání Beneše Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš, podle kterého je vyloučené, že by se někdo z okruhu lidí kolem podnikatele pokusil znalce podplatit. Podle něj také vyšetřovatelé získali data ze vzdálených úložišť protizákonně.

Savov je v současné době v Londýně a policisté ho viní z krácení daně a z legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal Savov ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl.

V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 miliónů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil. Savov obvinění odmítá s tím, že jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Na začátku července soud v Londýně nepravomocně rozhodl, že má být podnikatel vydán do Česka.

Reklama

Související témata:

Související články

V Londýně bude jednat soud o vydání Savova

Případem českého podnikatele Františka Savova se dnes bude opět zabývat příslušný soud v Londýně. Savovovo vydání žádá Česká republika, kde je stíhán pro...

Výběr článků

Načítám