Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil podmínky za prodej smrtícího alkoholu

Právo, Petr Marek
Olomouc

Podmínky za prodej smrtícího alkoholu v Olomouci Luďku Vejmolovi (42) a Jarmile Chýlkové (58) potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci. Vejmola, majitel obchodu, kde se prodával rum a vodka obsahující metylalkohol, vyvázl s tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou a sedmiletým zákazem činnosti.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Luděk Vejmola a Jarmila Chýlková u Krajského soudu v Olomouci.

Článek

Prodavačka Chýlková dostala rovněž podmínku, ale o rok kratší, se zkušební dobou na tři roky. Po alkoholu z jejich obchodu dva lidé zemřeli, další dva otravu přežili.

„Tresty, s ohledem na sazbu, která u Vejmoly činí tři až deset let a u Chýlkové dva až osm roků, rozhodně nejsou nepřiměřeně přísné. Naopak, na místě by byly tresty nepodmíněné. K tomu však kvůli absenci odvolání státního zástupce nebylo možné přistoupit,“ řekl Právu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Na konci října 2012 si v obchodě Vejmoly koupil vodku tehdy 53letý muž, který zemřel na těžký otok mozku při akutní otravě metylalkoholem. Počátkem listopadu skončil v nemocnici po požití rumu z této prodejny 57letý muž, lékařům se ho podařilo zachránit.

Rum si koupil 11. listopadu i další, 67letý muž. Zakoupený alkohol zkonzumoval se stejně starou manželkou. Zatímco on otravu přežil, jeho žena na akutní otravu zemřela.

Údajně si alkohol koupili jinde

Všechny prodané lihoviny obsahovaly nejméně 30 gramů metanolu na litr objemu, což mnohonásobně převyšuje maximální povolený obsah v lihovinách. Vejmola u soudu připustil, že v prodejně měl lihoviny bez kolků a etiket určené pro stálé zákazníky. Podíl na smrti lidí však odmítl. Hájil se tím, že oběti se mohly otrávit alkoholem koupeným jinde.

Prodavačka u soudu odmítla vypovídat. V přípravném řízení uvedla, že neokolkované lahve s rumem a vodkou vozil vedoucí a nabízet je měla stálým zákazníkům. Bylo jich asi osm. Lahve bez kolků měla prý podle pokynu Vejmoly schovat po prodejně. Neokolkovaný alkohol se tam podle ní prodával zhruba rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám