Hlavní obsah

Předražené vítání občánků? Soud začal projednávat kauzu ústeckého exprimátora

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku se od pondělí zpovídá u Okresního soudu v Ústí nad Labem bývalý primátor města Ústí nad Labem Vít Mandík a bývalý radní města Josef Macík (oba ČSSD).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý primátor Vít Mandík (vlevo) a bývalý radní Josef Macík u soudu

Článek

Žaloba je viní z toho, že způsobili městu nejméně miliónovou škodu při zadávání zakázky na akci vítání občánků. Oba před soudem svou vinu odmítli, hrozí jim ale až desetiletý trest vězení.

Podle obžaloby jednali oba s cílem zajistit pro společnost Darothore přidělení veřejné zakázky na pořádání akce Vítání občánků v Ústí nad Labem a dlouhodobě tak činili nejméně v rozporu s požadavkem na postup s péčí řádného hospodáře. Firmě tak měli umožnit větší majetkový prospěch.

„Byli si vědomi toho, že společnost Darothore vyúčtuje městu cenu, která bude oproti reálné hodnotě skutečně poskytnutých služeb neúměrně navýšená,“ řekl u soudu státní zástupce Jan Fuchs s tím, že částka vyplacená firmě byla podle znaleckého posudku předražená nejméně o jeden milión korun.

Smlouva na 5,2 miliónu

Výběr firmy a uzavření smlouvy spadá do roku 2011. Tehdy se vítání občánků v přibližně stejné formě pořádalo v Ústí nad Labem již tři roky. Město smlouvu uzavřelo na tři roky, firmě mělo být celkem vyplaceno 5,2 miliónu korun. Radnice nakonec vyplatila jen část za jeden rok, přibližně 1,7 miliónu korun, pak od smlouvy odstoupila.

Po zahájení dokazování začal vypovídat exprimátor Mandík a obžalobu odmítl. „Ničeho, co se uvádí v obžalobě, jsem se nedopustil a dopustit jsem se ani nemohl, protože žádný trestný čin se nestal,“ uvedl Mandík před soudem.

Podle něj byla cena za projekt ještě nižší, než platilo město v minulých letech, a odpovídala běžné tržní ceně. „Je vyloučeno, že by došlo k předražení,“ vypověděl Mandík. Akce prý působila velice pozitivně a měla kladný ohlas u veřejnosti. Po svém vyjádření Mandík na další dotazy již odmítl odpovídat.

Poslankyni zachránila Sněmovna

Podobně vypovídal i bývalý radní Macík. „Obvinění považuji za vykonstruované. Nadále odmítám jakoukoli vinu a úmysl získat pro někoho prospěch,“ řekl před soudem. I on po své výpovědi odmítal na další dotazy odpovídat. Soud poté začal s výslechem celé řady svědků. Kriminalisté chtěli původně obvinit i bývalou sociálnědemokratickou radní Zuzanu Kailovou. Ta se stala ale poslankyní a Sněmovna ji ke stíhání nevydala.

Město Ústí nad Labem se k trestnímu řízení nepřipojilo. Podle něj žádná škoda nevznikla, a tak u soudu nepožadovalo žádnou náhradu. Soud má pokračovat i v příštím týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám