Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest lékaři za smrt pacientky

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Pravomocný rozsudek nad dvěma lékaři frýdecko-místecké nemocnice, kteří byli souzeni kvůli smrti čtyřiasedmdesátileté pacientky, vynesl ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Viktoru Hladíkovi soud vyměřil peněžitý trest ve výši 150 tisíc korun a zároveň zákaz činnosti na tři roky. Druhý obžalovaný lékař Petr Tancer byl zproštěn obžaloby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva odsouzený lékař Viktor Hladík a jeho bývalý kolega Petr Tancer.

Článek

První rozhodnutí v kauze vynesl už letos v březnu Okresní soud ve Frýdku-Místku, který uznal vinným pouze Viktora Hladíka. Kromě peněžitého trestu ve výši 150 tisíc mu vyměřil i zákaz činnosti na 1,5 roku. „Trest byl nepřiměřeně mírný,“ konstatoval při vynesení rozsudku člen odvolacího senátu Martin Bujok.

Čtyřiasedmdesátiletá Ludmila Olšovská zemřela v květnu 2010. Do nemocnice ji tehdy její děti převezly s bolestmi břicha. Po špatné diagnóze a sérii údajných chyb lékařů zemřela.

Chirurg Viktor Hladík byl uznán vinným zejména kvůli tomu, že pacientku, která si v noci stěžovala na silné bolesti břicha, nepřišel prohlédnout. Při zhoršení stavu, o němž byl informován, pacientku nevyšetřil a pouze telefonicky naordinoval ampuli opiátu. Následkem toho došlo pouze k utišení bolesti, nikoli však k odstranění příznaků.

Žena volala o pomoc

Lékař Hladík k pacientce nepřišel ani poté, co žena úpěnlivě prosila sestru o návštěvu lékaře a telefonovala o pomoc domů svému synovi. Sestra pacientce pouze řekla, že lékař jí naordinoval lék, a nepovažuje tedy za nutné, aby přišel.

Je naprosto skandální, že lékař si dovolí předepsat silný opiát pouze po telefonu
příbuzný

Ráno už byla žena nalezena v kritickém stavu a musela se podrobit operaci, kterou provedl další obžalovaný, Petr Tancer. Zákrok ale nebyl úspěšný a žena po několika dalších operacích zemřela. Také operatér Petr Tancer se podle znalců dopustil celé řady pochybení, podle soudu ale jeho jednání nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu.

Lékaři celou obžalobu od počátku odmítali. „Necítím po trestněprávní linii žádnou odpovědnost za smrt pacientky, šlo o velmi složitý případ. Dopustil jsem se jen jednoho pochybení v tom, že jsem nezaznamenal správně dokumentaci,“ řekl Hladík. S rozsudkem zásadně nesouhlasí. „Budu si podávat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu. Chci se dovolat pravdy,“ řekl novinářům.

Pomoc poslankyně

Verdikt si přišli vyslechnout i pozůstalí. „Vítáme, že soud zpřísnil trest odsouzenému Hladíkovi. Jsme ale zásadně nespokojeni s tím, že doktor Tancer byl zproštěn. Soudu bylo předloženo celkem 11 znaleckých posudků a pouze jeden z nich, na základě kterého soud lékaře zprostil, hovořil v jeho prospěch. Domníváme se, že tento posudek byl zmanipulován, a rozhodně to tak nenecháme. Požádali jsme o pomoc poslankyni Pavlínu Nytrovou, která již podala v této věci interpelaci na ministra spravedlnosti. Ten odpověděl, že se problémem bude po vynesení pravomocného rozsudku zabývat,“ řekl po vynesení verdiktu syn zemřelé Pavel Olšovský.

Pozůstalí podali na nemocnici i civilní žalobu a domáhají se statisícové satisfakce. „Je naprosto skandální, že lékař si dovolí předepsat silný opiát pouze po telefonu a pacientka musí z nemocnice volat svým příbuzným o pomoc,“ dodal Olšovský.

Lékař Tancer v nemocnici nepracuje od minulého roku, pracovní poměr ukončil na vlastní žádost. Odsouzený lékař Viktor Hladík nyní bude muset kvůli pravomocnému zákazu činnosti z nemocnice odejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám