Hlavní obsah

V kauze České pošty figuruje i pracovitá kráska z Rathovy stáje

Právo, rav

Je pokládaná za jednu z důležitých figur současného údajného korupčního skandálu kolem zakázek České pošty, v níž doteď zastává vysokou funkci ředitelky úseku korporátní správy.

Barbora Snopková-Haberová s Davidem Rathem

Článek

Vystudovaná právnička Barbora Snopková-Haberová toho za svých pětatřicet let života stihla hodně. Třeba počátkem tisíciletí se účastnila krajského kola České Miss, kde skončila v semifinále čtvrtá.

Po studiích si ji přivedl na hejtmanství Středočeského kraje jeho šéf David Rath. Nikdo údajně nevěděl, odkud se vzala, jaké má zkušenosti či znalosti, ale protože byla Rathovým koněm, díky čemuž prý neprošla žádným výběrovým řízením, zaměstnanci úřadu se po tom nepídili.

Rath z ní udělal vedoucí svého sekretariátu a jednu z nejbližších spolupracovnic, která měla na starosti jeho pracovní program, účast na akcích, schůzky i organizační věci. O tom, že k sobě měli blízko, svědčí i fakt, že jí prý nechal zařídit trvalé bydliště v jednom ze svých domů.

Rath věřil Haberové natolik, že ji zároveň dosadil jako manažerku do několika firem ovládaných krajem, například do akciových společností Středočeská rozvojová – Mladá a také Středočeská turistická a informační služba.

Kromě Haberové patřily do nejužšího okruhu tehdy charismatického hejtmana a poslance za ČSSD ještě další dvě blonďaté krásky: mluvčí Berill Mascheková a vedoucí oddělení veřejných zakázek Johana Novotná.

Byla to ale Haberová, kdo Ratha často doprovázel na různé společenské akce, ale třeba i na golf, dokonce se s ním nechala zvěčnit na plakáty ke Středočeským pivním slavnostem.

Vyhazov a pak velký comeback

Jenže přišel osudný květen 2012, kdy Ratha zatkla protikorupční policie s krabicí od vína naplněnou sedmi milióny korun, a kromě jeho kariéry hejtmana skončil ve Středočeském kraji další profesní růst i pro jmenovanou trojici mladých žen.

Z kraje musely odejít během několika dnů od Rathova obvinění z korupce a umístění do vyšetřovací vazby.

Haberová se ale neztratila. Netrvalo to ani rok po vyhazovu z hejtmanství a tato právnička nastoupila 1. května 2013 do státní České pošty, kde nejdříve měsíc pracovala jako asistentka finančního ředitele a pak jako vedoucí jeho kanceláře.

Zřejmě se osvědčila, protože od loňského 1. července zastává zmíněný významný post ředitelky úseku korporátní správy a fakticky tak vede i právní sekci, což je její obor.

Není jasné, zda jí k tomu dopomohli lidé ze středočeské ČSSD, v níž figuruje a za kterou navíc původně kandidovala do krajských voleb na 61. místě, nebo někdo jiný vlivný. Spekuluje se o tom, že ji s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) pojí blízký vztah. Loni v říjnu byla v Berlíně jako zástupce pošty členkou delegace, kterou vedl Chovanec. Zatímco ministr se tam domlouval se svým protějškem na smlouvě o policejní spolupráci, Haberová jednala s kolegy z německé pošty a vyměňovali si vzájemné zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám