Hlavní obsah

Extrémistická Síť revolučních buněk odvetou za zásah ničí policejní auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dubnovém zátahu policie proti skupině, která plánovala útok na vlak s vojenským materiálem, se v České republice uskutečnilo pět žhářských útoků na policejní majetek. Hlásí se k nim Síť revolučních buněk a neskrývá, že jde o odvetu právě za policejní akci, po níž skončilo několik lidí ve vazbě. Ve většině případů extrémisté zapálili policejní auta.

Foto: HZS Praha

Požár auta zlikvidovali až hasiči

Článek

O skupině se zmiňuje zpráva ministerstva vnitra o vývoji extrémismu. „I přes relativně vysoký počet útoků byla však Síť revolučních buněk poměrně izolovaným fenoménem, který si nezískal výraznější podporu ze strany anarchistického hnutí,” píše se ve zprávě. Předpokládá také, že protesty a akce budou pokračovat.

Vnitro připomíná, že skupina plánovala útok a vlak s vojenským materiálem. Policie obvinila tři lidi z přípravy teroristického útoku, dva z nepřekažení tohoto činu a jednoho člověka z nedovoleného ozbrojování. Čtyři lidé jsou ve vazbě.  Skupina tvrdí, že tito lidé se v třídní válce dostali do rukou nepřítele a jsou „zajatci státu”.

Policejní zásah brala skupina jako impuls k tomu, že začala útočit na policejní vozy.

Několik aut hořelo při útocích v Praze, dvě shořela na konci června v Mostě.

Síť na svém webu publikuje návod na to, jak auto zapálit a doplňuje, že jde o velmi účinnou sabotážní metodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám