Hlavní obsah

Policie obvinila dva lidi kvůli lhaní u soudu s pirátem Půčkem

– Praha

Policie obvinila dvě osoby kvůli lhaní u soudu se silničním pirátem Markem Půčkem, a to z trestného činu křivé výpovědi. Na dotaz Novinek to v pátek uvedl státní zástupce Tomáš Bláha. Půček byl v dubnu pravomocně odsouzen k šestiletému vězení za usmrcení studentky na pražském Smíchově.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Půček u Obvodního soudu pro Prahu 2. Archivní snímek

Článek

„Policejním orgánem bylo zahájeno na začátku června trestní stíhání proti dvěma osobám pro přečiny křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a nadržování,“ informoval Bláha. Na obvinění upozornily Lidové noviny.

Podle Bláhy není zatím jasné, kdy bude podána obžaloba. Lhůta na ukončení vyšetřování je dva měsíce.

Původně se předpokládalo, že se zahájením úkonů trestního řízení kvůli lhaní u soudu se bude muset počkat do pravomocného rozsudku, urychlilo to ovšem trestní oznámení, které bylo podáno na policii. Následným vyšetřováním se přišlo i na lhaní dalšího člověka.

Obvinění pili s Půčkem v restauraci

Jaký vztah mají obviněné osoby k Půčkovi, žalobce neupřesnil. „Zdejší státní zastupitelství nedisponuje protokoly o výslechu obviněných a jejich vztah k odsouzenému mi proto není znám. Z usnesení o zahájení trestního stíhání vyplývá, že se jedná o osoby, které se jmenovaným dne 4. srpna 2014 ve večerních hodinách pobývaly v restauraci Anděl v Praze 5,“ vysvětlil Bláha.

Žádná upřímná lítost, řidič z pražského Smíchova dostal za zabití studentky sedm letVideo: Novinky

Z předchozích informací vyplývá, že v průběhu soudního líčení soudkyně nechala pustit záznam z restaurace, kde šlo vidět, že Půček vypil několik půllitrů piva i tvrdý alkohol. Jeden ze svědků ale například vypověděl, že odsouzený skoro nepil nebo měl maximálně jednu skleničku. [celá zpráva]

Smetl dívku na zastávce

Dívka stála na autobusové zastávce 5. srpna, když se z ulice Elišky Peškové vyřítilo černé BMW, které vjelo na chodník a smetlo ji. Řidič zastavil na druhé straně křižovatky a utekl. Dívku začali okamžitě oživovat svědci, ale i přes pomoc záchranářů nakonec podlehla devastujícím zraněním. Půček se po několika hodinách sám přihlásil na policii. U soudu pak dostal sedm let vězení, odvolací soud mu trest snížil o rok. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám