Hlavní obsah

Podnikatele z Plzeňska zatkli v Německu za krádeže pracovních strojů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dvě desítky různých pracovních strojů pocházejících pravděpodobně z krádeží v Německu našli v úterý kriminalisté při domovních prohlídkách u podnikatele Jiřího Macháčka na jižním Plzeňsku. Osmatřicetiletý muž je podle informací Práva od minulého týdne ve vazbě v bavorském Ambergu a tamní státní zastupitelství požádalo české kolegy o součinnost.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Proti dotyčnému muži je v Německu vedeno trestní řízení pro podezření z krádeže. Byl tam zadržen a my jsme na základě žádosti o právní pomoc provedli domovní prohlídky. Policisté při nich zajistili zemědělskou techniku a pracovní stroje za stovky tisíc korun, u kterých je předpoklad, že byly odcizené,“ řekl Právu Jiří Komorous z plzeňského krajského státního zastupitelství v Plzni.

Macháček na sebe upozornil už v roce 2007, kdy ho policie zatkla za pytláctví. Před nedávnem mu klatovský soud poslal výzvu k nástupu do výkonu trestu. Za organizování nelegálního lovu zvěře si má odsedět dva a půl roku. Podle rozsudku vedl skupinu, která pytlačila v lesích na západě Čech a myslivcům způsobila mnohatisícové škody. Pytláci stříleli na všechno, co jim přišlo pod ruku. V mrazácích končili jeleni, daňci, srnci i divoká prasata.

Našli u něj zbraně

Pytláky tehdy zadrželi policisté ze zásahové jednotky. Počíhali si na ně, když se s kořistí vraceli z lovu. Dramatický průběh mělo zatýkání právě Macháčka, který se nechtěl vzdát a před policisty ujížděl. Zastavila ho až střelba, když předtím prorazil policejní zátaras.

Kromě dvou střelených jelenů našli tehdy policisté v jeho autě nelegálně drženou střelnou zbraň seskládanou z pušky a samopalu. Další načerno přechovávané zbraně objevili kriminalisté později při domovních prohlídkách.

Pytláci lovili hlavně v noci, kdy zvěř nejprve oslnili silnými, halogenovými světly a pak zastřelili. Macháček se u soudu hájil tím, že si chtěl vyzkoušet roli myslivce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám