Hlavní obsah

Šestnáctiletý chlapec vydíral starostu Bílovce, chtěl milión

– Nový Jičín
Právo, Aleš Honus

Dva týdny v obavách o svou rodinu a pod policejní ochranou strávil starosta města Bílovec na Novojičínsku Pavel Mrva, po kterém vyděrač žádal zaplacení miliónu korun, v opačném případě hrozil vystřílením celé rodiny. Nakonec vyšlo najevo, že za výhrůžkami stojí teprve šestnáctiletý chlapec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policii se podařilo mladíka dopadnout na fotbalovém hřišti v nedalekých Velkých Albrechticích, kam měl starosta požadované peníze přinést.

„Začalo to asi před dvěma týdny, kdy mi na služební pevnou linku přišly tři výhrůžné textové zprávy. Zrovna jsem nebyl v práci. Místostarostka o výhrůžkách ihned informovala policii,“ řekl Mrva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bylo to pro mou rodinu psychicky velmi náročné.
starosta

Policie hrozbu vyhodnotila jako velmi závažnou a poskytla starostovi ochranu. „Následně přišlo i několik textových zpráv na mobilní telefon mého syna. Vyděrač hrozil, že pokud nezaplatím výkupné, dojde k zabití členů mé rodiny,“ řekl starosta.

Foto: ČSSD Bílovec

Starosta Pavel Mrva

„Pokud to neuděláte, tak vám někdo zastřelí vaše děti včetně půlročního syna, kterého máte tak rád,“ napsal vyděrač v jedné ze zpráv.

Čekala ho policie

V další SMS pak určil i místo předání peněz. Milión měl starosta přinést na fotbalové hřiště. Tam už ale na vyděrače čekala policie, která na místě zadržela šestnáctiletého žáka základní školy.

„Mladistvý je stíhán pro vydírání a policie podala návrh na vzetí do vazby. V současné době je ale vyšetřován na svobodě,“ řekl mluvčí policie Petr Gřes. Jako dospělému by vyděrači za toto jednání hrozilo až osm let, u mladistvého je ale maximální trestní sazba jen poloviční.

Starosta Pavel Mrva řekl, že výhrůžky bral opravdu vážně. „Nikdy dopředu nevíte, kdo za výhrůžkami stojí a co se může stát,“ řekl. „Po celou tu dobu jsem byl pod ochranou policie, což mimo jiné znamenalo určité omezení pohybu. Bylo to pro mou rodinu psychicky velmi náročné. A přestože pachatel byl dopaden, stále je to dost nepříjemné,“ dodal starosta Bílovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám