Hlavní obsah

Gang pojišťováků a lékařů obral české pojišťovny o desítky miliónů

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Odhalením historicky největšího podvodu v oblasti zdravotního pojištění se v pondělí pochlubili pardubičtí kriminalisté. Zadrželi dvacet lékařů, pojišťovacích agentů, rehabilitačních pracovnic a bílých koňů, kteří šesti českým pojišťovnám způsobili podvodnými pojistnými událostmi škodu skoro 38 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní záběry z domovních prohlídekVideo: Policie ČR

 
Článek

Vyšetřování probíhalo přes půldruhého roku. „V září 2013 náš interní systém vyhodnotil několik smluv sjednaných jedním finančním poradcem jako podezřelé,“ přiblížila prvotní impuls k rozsáhlému vyšetřování a nakonec i k zatýkání Jana Jirásková, tisková mluvčí Pojišťovny České spořitelny.

„Větší počet osob opakovaně uplatňoval pojistné události za stejné úrazy. Zejména se jednalo o podvrtnutí a pohmoždění horních a dolních končetin. Úrazy léčili stále stejní lékaři a pojistná plnění byla vyplácena na stále stejné účty. Pojišťovací smlouvy s nimi uzavírali stále stejní pojišťovací zprostředkovatelé, manželé z Liberecka,“ doplnil vyšetřovatel pardubického krajského policejního ředitelství Michal Bohuš.

S takto rozsáhlou a jedinečnou kauzou jsme se nesetkali.

„Vyslechli jsme lidi, kteří uzavřeli smlouvy s námi sledovanými pojišťovacími agenty. Většina pojištěných přiznala, že šlo o fingované úrazy,“ dodal Bohuš.

Za úplatu simulovali

Do promyšleného systému pojistných podvodů byli zařazeni postupně také takzvaní „vodiči“, kteří podle kriminalisty Davida Kakrdy vyhledávali lidi ochotné za úplatu sepsat podvodnou smlouvu, předstírat úraz a nechat pojistné plnění poslat na účet hlavního organizátora obřího podvodu, šedesátiletého pojišťovacího agenta z Liberce.

Foto: Policie ČR

Kartotéka jedné z ordinací

Past sklapla letos 10. března. Ten den ještě před rozedněním zasáhlo 170 policistů.

„Soudce vydal 29 příkazů k provedení domovních prohlídek a prohlídek pracovišť, aut, pozemků. V časných ranních hodinách 22 skupin policistů zasáhlo v Pardubickém, Středočeském, Ústeckém, Libereckém kraji a v Praze,“ popsal zásah Bohuš.

Podváděli renomovaní lékaři

Teď je vedeno trestní stíhání proti dvaceti osobám ve věku od 36 do 79 let. Vazebně je stíháno šest obviněných, z toho jeden lékař. Hlavním organizátorem byl 60letý pojišťovací zprostředkovatel z Liberecka. Je mu za vinu kladeno 218 podezřelých úrazů. Škoda je vyčíslena na téměř 38 miliónů korun, z toho 27 miliónů korun pojišťovny vyplatily.

Foto: Policie ČR

Zabavené telefony

„Kauza se naprosto vymyká z naší dosud známé praxe. S takto rozsáhlou a jedinečnou kauzou jsme se nesetkali,“ přiznala Ilona Rochová z pražského policejního prezídia, specialistka na pojistné podvody.

Foto: Policie ČR

Kartotéka jedné z ordinací

„Byli to lékaři z renomovaných státních i nestátních lékařských zařízení, kteří od počátku věděli, k čemu slouží jejich z drtivé většiny naprosto smyšlené a lživé lékařské zprávy. Přesto se za finanční odměnu k této trestné činnosti propůjčili,“ dodala Rochová.

Reklama

Výběr článků

Načítám