Hlavní obsah

Policisté zbili zloděje, dostali podmínky

Právo, Radim Vaculík

Obvodní soud pro Prahu 5 potrestal ve čtvrtek roční až tříletou podmínkou tři bývalé policisty a jednu současnou policistku (28 až 32 let) za to, že předloni v květnu zbili v obchodním centru Nový Smíchov v Praze Lotyše, kterého předtím tamní ochranka přistihla při krádeži potravin za pět stovek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalované podle předsedkyně senátu Vandy Činkové usvědčila nahrávka z kamery umístěné v malé místnosti určené pro zadržené. Video dokonce soud znovu pustil i během odůvodnění rozsudku.

„Obraz je víc než tisíc slov,“ narážela Činková na hlavní důkaz viny tří mužů a jedné ženy zákona. Ať už se hájili, jak chtěli, nahrávka je podle ní usvědčuje, že jednali nepřiměřeně. „Takové osoby nemají v řadách policie co dělat,“ měla jasno soudkyně.

Na cizince si tehdy postupně vyšláply hned dvě policejní hlídky. Nejprve dostal zloděj dvě facky od obžalovaného Radka Nahodila, který byl na místě s kolegyní Veronikou Hájkovou jako pěší nejdříve.

Takové osoby nemají v řadách policie co dělat
soudkyně

Poté, co se Lotyš snažil útok policisty oplatit, byl zpacifikován a přivolali na něho jízdní hlídku. Její člen Martin Kuchta pak podle zatím nepravomocného verdiktu zaútočil na sedícího a spoutaného cizince kopem směřujícím na hlavu.

Zadržený se ale ráně vyhnul. Proto s ním policista smýkl tak, že se Lotyš minimálně jednou silně bouchl hlavou o zeď. Pak následovaly další dva kopy do hrudníku, načež k cizinci přistoupil poslední z obžalovaných, Jan Láznička, a i podle záběrů z nahrávky přiložil k noze a pak ke spoutaným rukám nehybně ležícího muže elektrický paralyzér. Na videu jsou vidět záblesky elektřiny.

Čtveřice policistů se své nezákonné jednání snažila podle soudu zamaskovat nepravdivými či zkreslenými úředními záznamy o události, navíc se sháněli i po možné nahrávce ze zásahu.

Vinu hodili na zloděje

Nadřízeným údajně tvrdili, že první zaútočil Lotyš, který byl dokonce následně obviněn z útoku na úřední osobu. Když se ale ke kriminalistům dostalo usvědčující video z obchodního centra, o kterém si obžalovaní mylně mysleli, že neexistuje, skončili u soudu nakonec oni.

Trojice Nahodil, Kuchta a Láznička strávili i pár týdnů ve vazbě a byli vyhozeni od policie. Hájková, která jediná Lotyše neatakovala, byla a stále je postavena dočasně mimo službu s nárokem na poloviční plat.

Soudní senát nakonec uložil nejpřísnější, tříletou podmínku se zkušební dobou na čtyři roky a stejně dlouhým zákazem práce u policie Kuchtovi, a to kvůli skutečnosti, že ho uznal vinným kromě zneužití pravomoci i z pokusu o těžké ublížení na zdraví kvůli zmíněnému kopu na hlavu cizince a dalším dvěma kopům do ležícího muže.

Dvouletý podmínečný trest se zkušební dobou na tři roky a čtyřletým zákazem činnosti dostal za zneužití pravomoci a křivé obvinění Nahodil, osmnáctiměsíční podmínku a dvouletý zákaz činnosti rovněž za zneužití pravomoci Láznička a roční podmínku s ročním zákazem práce u policie Hájková, která se podle Činkové dopustila zneužití pravomoci i křivého obvinění.

Soudkyně připustila, že zadržený se nechoval správně, byl na policisty sprostý, nechtěl jim ukázat doklady a dokonce se při jejich zásahu opakovaně snažil i přes zákaz telefonovat.

„Smí ale policista na jakákoli slova zaútočit tímto způsobem? Podle názoru našeho soudu ne,“ komentovala Činková dvě facky, které nejprve cizinci uštědřil Nahodil.

Nikdo z přítomných se proti jejímu rozsudku na místě neodvolal a všichni si ponechali lhůtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám