Hlavní obsah

Brněnský soudce dostal podmínku, chtěl ovlivnit kolegu

Ostrava
Aktualizováno

Soudce brněnského městského soudu Jiří Pešek dostal desetiměsíční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou za snahu ovlivnit kolegu při rozhodování v případě vytunelované firmy Edbusy. Rozhodl o tom v úterý odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. Ten tak zmírnil původní rozhodnutí Okresního soudu ve Frýdku-Místku, který soudci udělil trest o čtyři měsíce delší.

Článek

Dnešní rozhodnutí je konečné. V úvahu přichází jen mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání.

Původně byl soudce obžalován ze čtyř zločinů, že ovlivňoval čtyři kauzy. Jeho počínání například podle obžaloby souviselo s vytunelovanou společností Ebusy či s případem korupce na radnici v Brně-Žabovřeskách. Okresní soud jej loni v červnu odsoudil jen za tyto dva skutky. Dnešní trest padl už pouze za jeden, ve druhém případě se podle odvolacího senátu mohlo jednat maximálně o kárné provinění. Spis proto předá Nejvyššímu správnímu soudu.

Odsouzený soudce, který už dva roky nechodí do práce a pobírá polovinu platu, s rozsudkem spokojený není. „Jsem nevinen. Trestné činnosti jsem se nedopustil. Odsouzen jsem byl za jediný bod. Ani s tím nemohu souhlasit," řekl Pešek.

Soudce se oběsil

Jeho obhájce Michal Buchlovský dodal, že zcela určitě s klientem podají dovolání. Naopak státní zástupce je s verdiktem spokojený. „Spravedlnosti bylo učiněno za dost,” řekl při odchodu ze soudní síně.

Trestného činu se podle odvolacího soudu brněnský soudce dopustil tím, že několikrát kontaktoval soudce brněnského krajského soudu Jiřího Stýbla, který rozhodoval o osudu peněz zajištěných policií právě v kauze Edbusy. Jednalo se o 100 miliónů korun, které kriminalisté získali z rakouské banky.

„Chtěl dosáhnout konkrétního rozhodnutí, aby peníze byly vyplaceny zpět společnosti. Soudce Stýblo je naopak chtěl rozdělit mezi poškozené,” uvedl soudce. Tyto peníze přitom podle serveru iDnes.cz mohly být důvodem vraždy expolicisty Michala Tofla, který se se svým obchodním partnerem zřejmě neshodl na tom, kdo kolik peněz z tohoto podvodu získá. V roce 2010 ho pak zabil nájemný vrah.

Soudce Stýblo ovšem o tomto nátlaku osobně svědčit nemohl. V lednu 2012 se totiž z dosud nevyjasněných důvodů oběsil přímo ve své kanceláři.

Rozhodoval v případu nehody u Nažidel

Povinnosti soudce Pešek porušil i v druhém případě. Kontaktoval dalšího kolegu Miloše Žďárského, kterému doručil obálku s dokumenty. Tvrdil, že mu ji posílají policisté. V obálce byly informace očerňující svědky v případě korupce na radnici v Brně-Žabovřeskách. V tomto bodě obžaloby se ale podle odvolacího senátu mohlo jednat o kárné provinění.

Podle České televize soudce Pešek rozhodoval například při zmírnění trestu pro řidiče autobusu, který v roce 2003 havaroval u Nažidel. Při neštěstí zemřelo 20 pasažérů. V roce 2005 byl kárně potrestán důtkou za několikaleté průtahy při vyřizování případů zanedbání povinné výživy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám