Hlavní obsah

Realitní makléř si žil nad poměry, klienty měl obrat o devět miliónů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Paka

O více než devět miliónů korun měl připravit 15 majitelů nemovitostí jednačtyřicetiletý realitní makléř z Novopacka. Policisté ho po více než ročním vyšetřování obvinili ze zpronevěry a podvodu, hrozí mu za to až deset let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení vychytralého podnikateleVideo: Policie ČR

 
Článek

Na muže, který již více než deset let podniká v oblasti realit a působí jako jediný jednatel realitní kanceláře, se podvedení vlastníci nemovitostí obrátili v období od listopadu 2012 do srpna 2014 s žádostí o prodej domu nebo pozemku. „Ovšem místo financí, které za uskutečněný prodej očekávali, dostali buď zlomek ceny, nebo vůbec nic,“ potvrdila mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Jako první se na kriminalisty obrátila žena z Prahy, která přes podvodníkovu realitku prodala nemovitost včetně pozemků a peníze za prodej měla dostat nejpozději do konce října 2013.

„Do současné doby jí obviněný muž však částku téměř 1,5 miliónu korun nevyplatil, ačkoli kupující peníze do depozitu realitní kanceláře včas a řádně vložil,“ řekla Ježková.

Vymlouval se na zdravotní problémy

Během vyšetřování se ukázalo, že podvedených je více. Obviněný jim peníze nevyplácel, nebo jim dal pouze zálohu a zbytek částky si nechal. V jednom případě dokonce klientovi namluvil, že za požadovanou cenu jsou jeho pozemky neprodejné a že je od něho koupí sám jako fyzická osoba za poloviční cenu.

„V té době již ale měl na cenu požadovanou majitelem domluveného kupce, jemuž pozemky také prodal. Rozdíl, který získal, si rovněž nechal pro svoji potřebu,“ ilustrovala příkladem podvodníkovy praktiky mluvčí s tím, že si muž dlouhodobě žil nad poměry.

Současně se snažil vyhýbat trestnímu řízení, nedostavoval se k výslechům, vymlouval se na zdravotní a psychické problémy či na neschopnost vypovídat.

„Kriminalistům se již na počátku vyšetřování podařilo zajistit jeho majetek ve výši zhruba 5,7 miliónu korun, který by mohl být použitý jako výnos z trestné činnosti na uhrazení alespoň části pohledávek poškozeným klientům. O tom ale bude samozřejmě rozhodovat soud,“ upozornila Ježková.

Zatčení podezřelého v místě jeho bydliště proběhlo za účasti zásahové jednotky. „Policisté disponovali informacemi, že muž je závislý na alkoholu a v době opilosti se chová agresivně. V červnu loňského roku se totiž snažil fyzicky napadat hlídku policistů obvodního oddělení, která ho převážela na protialkoholní záchytnou stanici z důvodu agresivního chování a narušování veřejného pořádku v jednom z barů v Nové Pace,“ vysvětlila důvod mluvčí.

Zatýkaný však byl zákrokem tak překvapen, že se nezmohl na sebemenší odpor. Nyní čeká v policejní cele na rozhodnutí soudu, zda poputuje do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám