Hlavní obsah

Majitel dětské herny znásilnil nezletilou, soud mu potvrdil osm let vězení

– Praha
Novinky, bad

Jaroslav Pivonka, který v Českém Krumlově provozoval hernu Dětský svět Hopsálek, si odpyká osm let vězení za znásilnění, pohlavní zneužití a výrobu pornografie. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze, když zamítl jeho odvolání jako nedůvodné a potvrdil verdikt českobudějovického soudu z loňského června. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Jaroslav Pivonka u krajského soudu v Českých Budějovicích

Článek

„Veškeré důkazy provedl nalézací soud v souladu s judikaturou, skutková zjištění jsou také správná,” zamítl odvolání předseda odvolacího soudu Karel Vrzáň. Osmiletý trest není podle soudu nepřiměřeně přísný, je v dolní polovině trestní sazby, která v Pivonkově případě byla pět až dvanáct let.

Čtyřicetiletý Pivonka podle obžaloby znásilnil v květnu 2013 čtrnáctiletou dívku, když jí předtím podal alkohol a nějaký prášek. Dívka kvůli tomu následně usnula u televize a probudila ji až bolest.

Pivonka přiznal, že s dívkou měl fyzický kontakt. Soulož v pravém smyslu slova ale odmítá. Podle jeho advokáta Pavla Dostála bylo navíc při dívčině tělesné konstrukci složité určit její věk.

Jedno z dětí navštěvujících hernu také u soudu řeklo, že je Pivonka osahával na genitáliích.

Zahříval jí prý nohy

Toto obžalovaný Pivonka také odmítl. „Byla jí zima a zahříval jí nohy. Kdyby to byla žena, tak si toho patrně nikdo ani nevšimne. Muž vychovatel je v dnešní době dost nezvyklý a pro společnost těžko pochopitelný,“ tvrdil obhájce. Současně se snažil zpochybnit věrohodnost dívek.

„Některé z dětí neví, co se dělo, protože byly ve spánku,“ pokračoval Dostál a navrhl odvolacímu senátu rozsudek zrušit a případ vrátit na jih Čech k novému projednání. Podle státního zástupce je odvolání nedůvodné.

„Chtěl bych požádat soud, aby vzal při svém rozhodování na vědomí, že případným odsouzením trestá nejen mě, ale i mého osmiletého syna, který kromě babičky a mě nikoho jiného nemá. Matka se o něj nestará a dluží přes padesát tisíc na alimentech. Chtěl bych proto požádat soud, aby byl shovívavý,“ řekl ve své závěrečné řeči Pivonka.

Špiónská propiska

Policisté navíc našli v jednom z počítačů v herně sedmnáct fotografií dětí v erotických polohách. Podle Dostála měly ale k počítačům přístup děti, které tam fotografie mohly nahrát. Pivonka navíc nainstaloval do sprchy záznamové zařízení a policisté zajistili i propisku s nahrávacím zařízením a flash pamětí.

Dětem podle vyšetřovatelů podával alkoholické nápoje a pouštěl filmy s nevhodnou tematikou.

Podle znalců trpí Pivonka tzv. neúplnou sexualitou, což znamená, že neumí navazovat sexuální vztahy, a tak si vybral jednoduché cíle – nezletilé dívky.  Soud mu také nařídil ústavní léčbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám