Hlavní obsah

Kamión měl zařízení, které ošálí tachograf. Vykáže i odstávku za jízdy

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Domažličtí policisté odhalili v jednom z kamiónů nelegální elektronické zařízení, které dokáže ošálit tachograf. Řidič jej aktivuje pomocí dálkového ovladače, za jízdy si tak může nastavit například odstávku vozidla kvůli opravě. Tím si navyšuje povolenou dobu řízení.

Foto: Policie ČR

Kamión se speciálním zařízením

Článek

S podobným zařízením se policisté setkali na českých silnicích vůbec poprvé. Autodopravci nyní hrozí ve správním řízení pokuta až půl miliónu korun za manipulaci se záznamovým zařízením.

Policisté šli najisto. „Dostali jsme tip a kamión zastavili u Babylonu. Kolega si všiml v kabině atypického ovladače. Věděl, že zařízení má fungovat za jízdy, tak se s řidičem svezl, aby to vyzkoušel. Vozidlo se rozjelo a kotouč normálně zaznamenával jízdu. V momentě, kdy ale zmáčkl tlačítko na ovladači, tachograf přepnul do jiného režimu,“ řekl šéf domažlických dopravních policistů Dušan Petrůj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Policie ČR

Ovladač zařízení

Jakmile se ale zařízení aktivovalo, kamión ztratil výkon. „Při normálním ježdění se to asi používat moc nedá. Spíš bych to viděl při popojíždění v kolonách,“ doplnil Petrůj.

Podle něho bylo zařízení namontované někde pod přístrojovou deskou. „Zajistili jsme pouze ovladač. Jako podklad pro správní řízení máme videozáznam, na kterém je funkčnost zařízení zadokumentovaná,“ uzavřel Petrůj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám