Hlavní obsah

Horští záchranáři evakuovali z lanovky v Jeseníkách 16 dětí

Novinky, kre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Václavov
Aktualizováno

Technická porucha v pátek dopoledne způsobila zastavení lanové dráhy Čerťák ve skiareálu Karlov u Horního Václavova v Jeseníkách. Na lanovce byly v tu chvíli děti. Při evakuaci zasahovala horská služba.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Kvůli technické závadě byla lanovka, na které byly děti, krátce před desátou hodinou dopoledne uzavřena. Obsluha lanovky požádala o pomoc při evakuaci osob horskou službu.

„Naši záchranáři se dostali na místo s potřebným lezeckým vybavením během dvanácti minut. Po poradě s vedoucím lanové dráhy a obhlídce situace zjistili, že se ve výšce nachází šestnáct osob,“ uvedl k zásahu náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Jednalo se o děti z jednoho školního lyžařského kurzu. Členové horské služby vytvořili několik záchranných družstev, dvě z pracovníků lanovky a jedno z horských záchranářů.

„Po nezbytné kontrole lanové techniky pak začali s evakuací a postupně sundávali jedno dítě po druhém. Podařilo se nám během jedné jediné hodiny dostat na zem všech šestnáct dětí,“ popsal akci Klimeš.

Dětem se nic nestalo a nemusely být ošetřeny. Po ukončení evakuace byly děti dopraveny zpět do hotelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám