Hlavní obsah

Čech zatčený v Dominikánské republice je zpět v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětapadesátiletý Jiří Exner, který byl zatčen v Dominikánské republice na základě mezinárodního zatykače, byl na konci minulého týdne deportován do Česka. Muž byl v ČR odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost a pátralo se po něm přes dva roky. Řekl to mluvčí policejního prezidenta David Schön.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zahraniční média o zadržení Čecha informovala minulý týden ve čtvrtek. O den později si ho po deportaci z Dominikánské republiky vyzvedli v Praze policisté z odboru pátrání policejního prezidia. „Z letiště byl již eskortován policisty,“ doplnil Schön.

Exner podle informací z pátrání pochází z Českobudějovicka. Zadržen byl v pobřežním městě Juan Dolio v provincii San Pedro de Macorís na jihozápadě Dominikánské republiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle databáze české policie bylo pátrání po Exnerovi vyhlášeno v červenci 2012. Mezinárodní příkaz k zadržení pak byl podle dominikánské policie vydán loni v červenci.

Zadržených Čechů bylo v posledních letech více

V Dominikánské republice bylo v posledních letech zadrženo již několik policií hledaných Čechů. Například v červenci 2012 byl odtamtud do ČR vydán František Hajn. Ten byl krátce předtím v nepřítomnosti v Praze odsouzen k deseti letům vězení za loupež 154 miliónů korun z vozu agentury Group 4 Securitas v Praze 6, k níž došlo v září 2002.

V novém procesu byl Hajn zproštěn viny pro nedostatek důkazů a poté zažádal o odškodnění dva milióny korun.

V říjnu 2012 zadržela policie v Dominikánské republice dalších sedm Čechů hledaných zejména kvůli podvodům a praní špinavých peněz. Objevena tam tehdy byla celkem dvacítka českých podezřelých z trestné činnosti, zadržení některých ale tehdy překazil hurikán Sandy, kvůli němuž se policie včas nedostala do některých zaplavených oblastí.

Češi si tam prý tehdy také vytvořili komunitu a pomáhali si vytvářet falešné identity. Před rokem byl z Dominikánské republiky do ČR dovezen také Petr Masopust, po němž bylo vyhlášeno pátrání téměř čtyři roky kvůli obvinění z podvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám