Hlavní obsah

Dálniční policista za úplatek zavřel oči nad přetíženým kamiónem

– Rokycany
Právo, pab

Kvůli podezření z korupce stíhá od minulého týdne Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) policistu z dálničního oddělení ve Svojkovicích na Rokycansku. Želízka na ruce dostal během služby, když se vracel z kontrolního vážení kamiónů. Za úplatek měl přimhouřit oči nad přetíženým náklaďákem.

Foto: Generální inspekce bezpečnostních sborů

Ilustrační foto

Článek

„Policista je stíhán pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku,“ sdělila Irena Kondrová z Krajského státního zastupitelství v Plzni. V případě, že soud policistovi prokáže vinu, hrozí mu až čtyři roky vězení a nedobrovolný odchod do civilu.

Policista je stíhán na svobodě. Podle Kondrové měl od rumunského řidiče kamiónu přijmout částku ve výši desítek euro výměnou za to, že nebude přestupek řešit. „Kontrola probíhala na dálničním sjezdu u Mýta. Pracovníci GIBS měli už nějaké signály a zakročili na místě,“ doplnila státní zástupkyně.

V případě odhalení přetížení vozidla kontrolním vážením je podle současných předpisů možné řešit tento přestupek na místě blokovou pokutou do 15 tisíc korun. V případě zahájení správního řízení hrozí sankce až půl miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám