Hlavní obsah

Celníci na Jindřichohradecku zastavili auto, bylo plné hadů a ještěrů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Obchodníky s cizokrajnými hady a ještěry přistihli v minulém týdnu jihočeští celníci v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. V autě převáželi 14 zmijí rohatých i 99 velkých ještěrů. Právo o případu v úterý informoval mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj Jan Pešek.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zadržení muži převáželi v autě přes sto ještěrů a hadů.

Článek

„Členové hlídky mobilního dohledu zastavili v obci České Velenice řidiče osobního vozidla Škoda Octavia české imatrikulace. Ve vozidle se nacházely další dvě osoby české národnosti, jejichž chování bylo celníkům podezřelé, a proto přistoupili ke kontrole vnitřních a zavazadlových prostor,“ popisoval kontrolu Pešek.

Následující zjištění bylo podle něj pro zasahující celníky překvapující.

„Objevili velké množství živočichů. Pracovníky České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují, bylo určeno, že se jedná o celkem14 jedovatých hadů druhu Cerastes cerastes (zmije rohatá) a dalších 99 kusů živočichů druhu Uromastyx ornata – trnorep, tedy zdobený, statný ještěr se zavalitým tělem, velkou hlavou a silnýma nohama,“ upozornil Pešek.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pašeráci převáželi v autě přes sto ještěrů a hadů

Odchyt a prodej těchto zvířat podle něj zakazuje mezinárodní úmluva CITES o regulaci obchodu s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

„Případ, svého druhu na jihu Čech ojedinělý, dále šetří českobudějovičtí celníci jako podezření z trestného činu neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ dodal Pešek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám