Hlavní obsah

Alkoholový dýchánek s matkou se změnil ve vraždu. Syn si odsedí 12 let

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na dvanáct let do vězení se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Rudolfa Kebrdleho (32) ze Zábřehu na Šumpersku, který loni 23. prosince ubodal k smrti svou matku. Krajský soud muži uložil také protialkoholní ústavní léčbu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Rudolf Kebrdle v pondělí u Krajského soudu v Olomouci.

Článek

Vražda se odehrála v kuchyni bytu v Zábřehu. Kebrdle tam svoji matku, s níž předtím od dvou hodin odpoledne až do pozdního večera popíjel alkohol, fyzicky napadl a opakovaně ji bodal nožem. Žena utrpěla zranění, kterým na místě podlehla. Proč vraždil, soudu vysvětlit nedokázal. Tvrdil, že si na nic nepamatuje.

„Během odpoledne jsme s matkou hodně pili. Nevím, co se pak dělo. Vím jen to, že jsem zavolal sanitku. To proto, že matka seděla na zemi v kuchyni, a když jsem s ní hýbal, nejevila známky života. Krev jsem ale nikde neviděl. Mám čtyři dioptrie a brýle nevlastním,“ uvedl u soudu Kebrdle.

Nebylo to s ní lehké. Denně se opíjela a pak mě urážela, navážela se do mě a vytáčela mě.
odsouzený

Co si pamatoval, bylo, že s matkou pili vodku. „Bylo toho víc. Myslím, že jsme vypili čtyři půllitry,“ uvedl, přičemž přiznal, že užíval i drogy, a to pervitin a marihuanu. „Agresivní jsem však nikdy nebyl,“ zdůrazňoval Kebrdle a zároveň poukázal na to, že s matkou dobře nevycházel.

Matka se prý denně opíjela

„Nebylo to s ní lehké. Denně se opíjela a pak mě urážela, navážela se do mě a vytáčela mě. Jednou jsem rozbil celý obývák a skončil na záchytce,“ vzpomínal obžalovaný.

To, že jeho matka hojně holdovala alkoholu, potvrdila u soudu i Kebrdleho sestra. „Její spotřeba byla tak sedm litrů rumu za týden. Začala s tím, když zemřel otec. Když se napila, byla uřvaná, agresivní, strašně zlá. Už léta jsme se nestýkaly, ale myslím, že v poslední době měla i dluhy a už nechodila ani do práce,“ uvedla sestra obžalovaného.

Do zaměstnání v posledních letech nechodil ani Kebrdle. Nějakou dobu dokonce pobýval mezi zábřežskými bezdomovci. Přizvaný psychiatr u něj nezjistil žádnou duševní chorobu. Kebrdle je však podle něj závislý na alkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám