Hlavní obsah

Soud napotřetí osvobodil dispečera v případě „loupeže století”

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Antonín Saleta, bývalý dispečer bezpečnostní agentury, které neznámí lupiči ukradli 154 miliónů korun, je po třech letech na svobodě. Podle soudu není důkaz, že čin spáchal on. Vrchní soud už v minulosti dvakrát zrušil devítiletý trest, který Saletovi městský soud určil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si nechal lhůtu na odvolání.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Antonín Saleta u Městského soudu v Praze

Článek

Předseda senátu Stanislav Králík zdůvodnil zprošťující verdikt tím, že nebylo prokázáno, že by skutek spáchal obžalovaný. „Jsem přesvědčen, že jsme provedli veškeré dostupné důkazy, jiné důkazy nejsou. Dokazování nicméně dopadlo tak, jak dopadlo,” uvedl Králík.

Vrchní soud dvakrát případ vrátil, kvůli nedostatku důkazů. „Na vině je čas, který od doby trestného činu uplynul. Otázkou zůstává, proč trvalo téměř deset let, než byla podána obžaloba na pana Saletu,” dodal Králík.

Předseda senátu na začátku jednání podotkl, že od Vrchního soudu v Praze nedostali žádné pokyny k provedení nových důkazů ani k přezkoumání starých. Prostor k závěrečným řečem tak dostal státní zástupce i Saletův obhájce Jaroslav Ortman. Oba se odvolali na své předchozí závěrečné řeči. Státní zástupce Tomáš Saňa navrhl stejný - devítiletý - trest jako v předchozích dvou případech. „Nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,” uvedl Králík.

Ortman soudu navrhl, stejně jako předtím dvakrát, zprostit Saletu obžaloby. „Neexistuje žádný přímý důkaz o vině Antonína Salety. Jediný nepřímý důkaz je to, že se změnily jeho majetkové poměry. To však nemůže stačit k tomu, aby byl uznán vinným,” prohlásil Ortman.

„Já jenom zopakuji, že trvám na své nevině. Trestný čin jsem nespáchal,” řekl k tomu Saleta.

Kauza stará dvanáct let

K takzvané „Loupeži století" došlo v roce 2002 na pražské Evropské třídě. Lupiči převlečení za policisty ukradli z vozu bezpečnostní agentury 154 miliónů korun, které se dodnes nenašly. Saleta měl lupičům prozradit, jak se ovládá auto, v němž byly peníze převáženy. Důležité bylo hlavně otevírání dveří, ke kterému bylo nutné znát přesnou kombinaci tlačítek. Saleta, který býval vojákem i policistou, svoji vinu odmítá. Obžaloba z činu dříve vinila i členy Berdychova gangu, soudy je ale zprostily viny pro nedostatek důkazů.

Prvoinstanční soud původně vyvodil Saletovu účast na loupeži hlavně tím, že se Saletovi záhy po loupeži značně zvýšila životní úroveň, kterou nedokázal dodnes vysvětlit. Saletův obhájce to však považuje za nepřímý důkaz, který nemůže stačit pro uznání Salety vinným.

Policie vyslechla Saletu už před devíti lety, ale z ničeho ho neobvinila. Saleta potom odcestoval na Kubu a následně do Venezuely a policie ho začala stíhat jako uprchlého. Až loni v létě byl policií eskortován do Česka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám