Hlavní obsah

Dalíkova žádost o půl miliardy? Neslyšel jsem, řekl u soudu účastník schůzky

Právo, Jakub Troníček
Praha

Slovenský lobbista Miroslav Výboh ve čtvrtek u soudu - podobně jako dříve někdejší ministr obrany Martin Barták - vyloučil, že by si v roce 2008 řekl český lobbista a blízký přítel tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík o půlmiliardový úplatek v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Slovenský armádní lobbista Miroslav Výboh hovoří s novináři po své svědecké výpovědi v kauze Dalík.

Článek

„Žádnou žádost takového druhu jsem neslyšel,“ řekl před soudem Výboh s tím, že o možných úplatcích nemluvili na klíčové schůzce koncem roku 2007 v Praze ani představitelé rakouské zbrojovky Steyr.

Podle obžaloby si měl Dalík říct o 18 miliónů eur ve třech splátkách za bezproblémové pokračování kontraktu. Vychází přitom právě ze svědectví rakouských zástupců dodavatele pandurů. Ti ale k soudu nepřijedou a senát tak bude během odpoledne pouze číst jejich výpovědi z přípravného řízení. Klíčového svědka Stephana Szücse chce soud vyslechnout v polovině listopadu prostřednictvím videokonference.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do debaty se prý zapojoval minimálně

Dalík jakoukoliv korupci opakovaně odmítl. Obžaloba ho viní z podvodu, podle ní měl totiž slibovat něco, co nemohl splnit. Blízký přítel Topolánka se účastnil v roce 2007 dvou schůzek, na kterých byli kromě tří manažerů Steyru ještě právě Barták a Výboh.

Ten ve čtvrtek vypověděl, že Dalík se do debaty zapojoval zcela minimálně. „Nedokážu si to představit,“ odpověděl pak Výboh na otázku, zda si podle něj Dalík mohl o úplatek říct. Během schůzek prý nic takového nezaslechl. Výboh se obou setkání účastnil, protože zastupoval některé subdodavatele pro výrobu obrněných aut. Šlo třeba o izraelskou zbrojovku Rafael, která do pandurů dodávala střelecké věže.

Obě schůzky podle něj v celém kontraktu hrály marginální roli, protože začal vznikat v roce 2002 a vyjednával se deset let. „Byla to absolutně nekonkrétní schůzka,“ řekl Výboh. Zástupci Steyru podle něj spíše sondovali, kam až mohou zajít v případě, že by nebyli schopni nasmlouvaný počet vozů v dohodnutém termínu dodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám