Hlavní obsah

Policejního náměstka vyšetřuje inspekce kvůli střetu zájmu a šikaně podřízených

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Náměstek zlínské policie Jaroslav Vaněk čelí podezření ze střetu zájmů. Podnikatel, od kterého policie koupila za 86 miliónů korun dvě patra budovy v centru Zlína, daroval později bývalé obchodní středisko v Brumově-Bylnici místnímu hokejovému klubu. Prezidentem obdarovaného klubu je shodou okolností právě policejní náměstek Vaněk. Ten měl také údajně šikanovat své podřízené.

Foto: archiv Pravo, Právo

Jaroslav Vaněk na archivním snímku z roku 2009.

Článek

Střetu zájmů se měl dopustit ve chvíli, kdy policie kupovala za 86 miliónů korun od developerské společnosti areál kancelářských prostor v bývalých Baťových závodech ve Zlíně o rozloze téměř čtyři tisíce metrů čtverečních. Ve dvou patrech jednoho z objektů areálu nyní sídlí krajské ředitelství.

Shodou okolností daroval později jednatel developerské společnosti vlastnící velkou část továrního areálu, podnikatel Petr Tankó, přes svou jinou firmu hokejovému klubu objekt poblíž hokejové haly v hodnotě více než milión korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jsou to lži.
Jaroslav Vaněk, náměstek policie

Na tuto provázanost upozornili ve čtvrtek redaktoři Českého rozhlasu. „Kauza je delší. My o ní víme již delší dobu. Prověřujeme ji v několika rovinách. Nejen na úrovni policejního prezídia, ale i přes Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ sdělil Právu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Objekt bývalých Baťových závodů ve Zlíně koupila policie pro Krajské ředitelství PČR.

Policejní náměstek se nařčení brání a vidí v tom především další pokus o zkompromitování jeho jména. „V případě nákupu objektu pro policii mám čisté svědomí. Ke střetu zájmu nedošlo. Pana Tankó znám již čtyřicet let, pochází také z Brumova-Bylnice. V případě daru pro hokejový klub jsem nerozhodoval já, ale je zde i výbor a valná hromada, já jsem jen zvolený prezident klubu. Celý případ proti mně považuji za skandalizaci. Různým anonymům a nepravdám se bráním už od roku 2009. Jsou to lži,“ sdělil Právu Vaněk.

Šéf se náměstka zastává

Obdobně hovořil i šéf krajské policie ve Zlíně Bedřich Koutný. „Je to skandalizace. Do prošetření se k nákupu dvou pater objektu sloužícího krajské policii vyjadřovat nebudu. Jde o prostory necelých čtyř tisíc metrů, které se rekonstruovaly. Celý schvalovací proces prošel přes policejní prezídium, přes ministerstvo vnitra, ministerstvo financí. Navíc cenu za tento objekt prověřoval i Národní kontrolní úřad, který sdělil, že nákup byl v pořádku, cena souhlasí a prodej byl veden transparentně,“ konstatoval šéf krajské policie Koutný.

Je třeba zjistit, jestli ta cena je cenou obvyklou.
ministr vnitra Milan Chovanec

Informace o náměstku Vaňkovi a poměrech ve zlínské policii čerpá ministr vnitra především z dřívějšího rozsudku bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, ve kterém se objevilo několik, jak řekl ministr, „případných nešvarů“.

”V kauze Lessy došlo k mnoha výpovědím, které jsou zaznamenány, včetně určitých excesů. Mě nyní primárně zajímá nákup budovy za více než osmdesát miliónů korun. Je třeba zjistit, jestli ta cena je cenou obvyklou. Dnes ráno jsem zdůrazňoval policejnímu prezidentovi, že to chci vysvětlit. Očekávám k této záležitosti i stanovisko znalce,“ sdělil ve čtvrtek Právu ministr.

Konkrétnější k policejnímu důstojníku již ministr nechtěl být. „Je zde podezření na více skutků. Vyšetřujeme rozsáhlý komplex věcí, které jsou součástí Lessyho rozsudku i několik dalších podání, které jsou v této kauze,“ podotkl ministr.

Vaněk měl podřízeným močit do umyvadla

Ministr vnitra hodlá prověřit nejen údajně předražený nákup objektu pro policii, ale i další události, o kterých padla zmínka v průběhu soudu s Lessym.

„Šlo například o náměstkovo močení do umyvadel v kancelářích podřízených nebo případ, kdy měl náměstkovi Vaňkovi kopat jeho podřízený studnu ve své pracovní době, tuším, že to byl dokonce nějaký plukovník nebo podplukovník, žádný řadový policista. Také byla u soudu zmínka o nějakých odměnách v rámci zlínské policie, které měly být použity pro hokejový stadión v Brumově-Bylnici a podobně. Jeden z policejních důstojníků nakoupil pisoáry pro hokejový klub v Brumově za téměř čtyřicet tisíc a vedení policie mu to mělo proplatit v odměnách,“ uvedl zdroj, který hodlá zůstat v anonymitě.

Neurčitě o těchto případech hovoří i ministr vnitra. „V Lessyho rozsudku je spousta věcí, nad kterými, jsou-li pravdivé, zůstává rozum stát. Nechci se pouštět do žádných spekulací, počkám si na výsledek šetření. V případě, že nabudeme dojmu, že byl spáchán trestný čin, nebudeme váhat ani minutu a podáme trestní oznámení,“ dodal Chovanec.

Jde podle něj například o zneužívání pravomoci veřejného činitele nebo již výše zmíněný střet zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám