Hlavní obsah

Na odpočívadle u D5 kvete prostituce vesele dál i po zásahu policie

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté sice rozbili gang kuplířů, který měl na odpočívadlo u Rudné u Prahy vozit ženy a nutit je k prostituci, podle jedné svědkyně ale nejstarší řemeslo funguje na parkovišti i bez nich. Sedmičlenná skupina mužů čelí před Krajským soudem v Praze obvinění z kuplířství, obchodování s lidmi a výroby a distribuce drog.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jedna z žen, které jeden z obžalovaných Dezider Muha svážel z okolí Prahy na odpočívadlo dálnice D5 k Rudné, vypovídala ve čtvrtek u soudu jako svědkyně. „Dojížděli jsme tam s obžalovaným a dávali mu peníze na benzín. Bylo to tak tisíc, patnáct set korun za den. Já jsem většinou vydělávala tak 3000, to mi stačilo,“ popisovala praxi svědkyně.

Na dotaz soudkyně, jestli bere drogy a jestli jí je dával Muha, odpověděla, že pervitin si kupovala od svých zdrojů v Praze, případně si ho s kolegyněmi sháněly mezi sebou. Od Muhy si drogu vzala podle svých slov asi čtyřikrát. „Muha mi spíš nadával, že fetuju. Ale feťáka neodmítnete, prostě jsme tak naléhaly, až jsme si ho na něm vynutily,“ odmítla zpovídaná, že by jí Muha drogy prodával. „Stále tam jezdím a prostituce tam pořád funguje. I bez nich (obžalovaných - pozn. red.),“ dodala.

Z vazby je soud nepustí

Soud také rozhodoval o propuštění obžalovaných z vazby, o které požádali. „Domnívám se, že délka řízení odpovídá složitosti případu,“ nechal se slyšet státní zástupce k žádostem o propuštění.

Soudkyně po poradě senátu všechny žádosti zamítla, obžalovaní tak zůstávají ve vazbě i nadále. Někteří z nich podali proti tomuto rozhodnutí stížnost, jiní se tohoto práva, po poradě s obhájcem, vzdali.

Policie zadržela skupinu osmi mužů ve věku od 23 do 48 let loni v únoru, jeden z nich však mezitím zemřel. Podle obžaloby měli držet v zajetí asi 15 žen, které vozili na odpočívadlo u dálnice D5 ve směru na Plzeň a nutili je k prostituci. Některým z nich podávali drogy.

Všichni obžalovaní jsou příbuzní. Pracovali sice prý každý sám na sebe, organizoval je ale čtyřiačtyřicetiletý Dezider Muha, který jim rozdělil činnost tak, aby pokryli celé odpočívadlo nebo věděli o příjezdech policie.

"Pro dívky a ženy pocházející z nízkých sociálních a vzdělanostních vrstev zcela odkázané na obviněné, měli zajišťovat pokrytí jejich základních potřeb, jako je ubytování či strava. V některých případech obvinění použili vůči ženám fyzické násilí, vyhrožování či jiné formy nátlaku," řekl po loňském zadržení Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Soud bude pokračovat v srpnu výslechem dalších svědků a mohl by také padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám