Hlavní obsah

Ošetřovatel s vozíčkářem sex měl, ale nebyl to trestný čin, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Už podruhé rozhodoval Krajský soud v Hradci Králové o vině či nevině dvaapadesátiletého bývalého sanitáře nemocnice v Novém Bydžově, kterého jeho imobilní pacient nařkl z vydírání a pohlavního zneužití. Ve čtvrtek opět rozhodl, že je obžalovaný nevinný. Rozsudek dosud nenabyl právní moci, neboť obžaloba si ponechala lhůtu na podání odvolání.

Foto: Právo

Muž byl opět zproštěn obžaloby.

Článek

Ke stejnému verdiktu dospěl trestní senát již loni na podzim. Tehdy však zprostil obžalovaného viny, protože nebylo možné prokázat, že se trestný čin stal. Po vrácení rozsudku pražským vrchním soudem a novém dokazování dospěl soud k závěru, že to, k čemu došlo, nebyl trestný čin.

Dodnes nejsem schopen se vyrovnat s tím, co se tenkrát stalo. Mám deprese, nemůžu spát.
poškozený

„Změnil se důvod, pro který byl obžalovaný zproštěn obžaloby. Soud reagoval na dnešní dokazování, zejména na výpovědi vyšetřujících policistů, a domnívá se, že obžalovaný ve své výpovědi v přípravném řízení, kdy již byl v procesním postavení obviněného, hovořil pravdu, když připustil určité sexuální kontakty s poškozeným. Ovšem vyloučil násilí i to, že by se cokoli dělo proti vůli poškozeného,“ uvedl v ústním odůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Mráka.

Na rozhodnutí soudu měla vliv i rozporuplnost výpovědí postiženého, kterou nedokázal vysvětlit. A skutečnost, že ani jeden z vyslechnutých svědků nepotvrdil, že by si do 7. září poškozený na obžalovaného jakkoli stěžoval. Naopak jeho péči vyžadoval. „Přitom poškozený je osobou, která si umí vymoci svá práva,“ dodal soudce.

Měl vyhrožovat zabitím 

Sám postižený říká, že je na tom stále psychicky špatně a musí užívat antidepresiva. „Dodnes nejsem schopen se vyrovnat s tím, co se tenkrát stalo. Mám deprese, nemůžu spát. Nejsem schopen se vyrovnat s tím, že by to mělo takto skončit, tedy že by obžalovaný měl být zproštěný viny,“ řekl poškozený během čtvrtečního hlavního líčení.

Podle obžaloby měl sanitář na několika místech novobydžovské nemocnice v době od 5. do 7. září 2011 osahávat těžce postiženého pacienta, jenž je po dětské mozkové obrně upoutaný na vozík. Poslední den se prý dokonce neúspěšně pokusil o pohlavní styk. Pacient se poté svěřil personálu nemocnice a uvedl, že mu obžalovaný vyhrožoval zabitím, pokud by o jejich sexu s někým mluvil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám