Hlavní obsah

Obtížná záchrana muže v Jeseníkách, pomohla horská služba a vrtulník

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komplikovaným zásahem v náročném terénu pomáhali ve čtvrtek členové Horské služby (HS) Jeseníky jedenačtyřicetiletému turistovi v horní části naučné stezky v údolí Bílé Opavy v Jeseníkách. Asistoval i záchranářský vrtulník.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž náhle ucítil silnou bolest na hrudi a nebyl schopen dalšího pohybu. Jeho problémy ohlásili kolem poledne další turisté, takže muž na místě neležel nijak dlouho. Ihned jsme k němu vypravili dvoučlennou hlídku s potřebným zdravotnickým vybavením ze stanice Horské služby na Ovčárně,“ informoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Podle udané polohy pacienta horští záchranáři již předem tušili, že záchrana i transport budou kvůli těžkému terénu obtížné. Skutečnost obavy ještě předčila. „Muž ležel na takřka nepřístupném místě. Záchranáři se k němu sice dostali a mohli zahájit ošetření, jakýkoliv transport běžnou technikou byl ovšem vyloučený,“ popsal Klimeš.

Členové HS proto posléze použili tzv. rakouský vozík, což jsou pevná nosítka s podpůrným transportním kolečkem. Na nich poté převezli muže na místo, na kterém se podařilo přistát vrtulníku Letecké záchranné služby z Ostravy. Jeho posádka si pacienta převzala a dopravila jej k dalšímu odbornému ošetření.

„Apeluji na všechny návštěvníky Jeseníků, aby plánovali túry s ohledem na své fyzické schopnosti a zdravotní stav. Všichni by zkrátka měli dodržovat zásady bezpečného chování při pohybu v horském terénu,“ důrazně varoval náčelník Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám