Hlavní obsah

Uklízečka z fary ukradla staré tisky, aby mohla manželovi koupit samopal

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křtiny

Neobyčejný případ se podařilo rozkrýt blanenským policistům. Řešili záhadu zmizelých historických knih, které byly ukradeny z fary ve Křtinách. Nalezli i tisky staré přes 500 let. Po čtyřměsíčním pátrání vyšlo najevo, že pachatelem byla 36letá místní žena, která chodila pomáhat na faru. Knihy ukradla a chtěla je prodat, aby za utržené peníze mohla koupit manželovi samopal z 2. světové války.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Blanenský policejní šéf Zdeněk Grénar s jednou z nalezených knih

Článek

Křtinská farnost oznámila na začátku ledna ztrátu 33 knih. „Nejprve jsme se domnívali, že se tam dostali nějací zloději a vzali je. Fara bohužel neměla přesné popisy těch knih. Teprve po nějaké době se ozval jeden kněz, který předmětné knihy našel na portálu Aukro,“ konstatoval vyšetřovatel Leopold Šindelář.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kutnohorskou bibli z roku 1489 našli policisté v krabici od bot.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté postupně při vyšetřování zabavili na čtyři desítky knih, některé z nich náleží do Křtin, u jiných policisté stále nevědí, komu knihy vlastně patří. Krádež v Křtinách se už ale udála zřejmě na podzim loňského roku.

„Žena využila svého vědomí, kde jsou uloženy klíče. Následně začala knihy nabízet obchodníkům na internetu s tím, že je zdědila po svých příbuzných. Chtěla totiž podle svých slov získat peníze, aby mohla koupit manželovi dárek, historický samopal z 2. světové války, který vyšel asi na 100 tisíc korun,“ prohlásila policejní mluvčí Iva Šebková.

Narazili zřejmě i na Kutnohorskou bibli 

Ženě nyní hrozí až 8 let za krádež a není vyloučeno, že bude obviněna i z nedovoleného ozbrojování.

Při domovních prohlídkách u dvou obchodníků, kteří knihy nabízeli na Aukru, policisté objevili i tisky, které nepochází z Křtin. „Knihy budou podrobeny odborné expertize, vypadá to například na to, že jsme našli i Kutnohorskou bibli z roku 1489. Nyní budeme hledat majitele těchto knih, proto bychom chtěli i poprosit, zda by měl někdo povědomí o tom, komu by mohly knihy patřit nebo komu nějaké historické knihy byly odcizeny, aby nás informoval,“ poprosil Šindelář.

„V případě, že by se nepodařilo prokázat, že knihy pocházejí z trestné činnosti, budeme je muset vrátit obchodníkům, u kterých jsme je našli,“ upozornil šéf blanenské policie Zdeněk Grénar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám