Hlavní obsah

Muž kvůli svěření dětí do péče rdousil manželku, dostal podmínku

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za pokus o zabití své manželky dostal v pondělí u Krajského soudu v Ústí nad Labem Jaroslav V. tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let. Muž byl původně obžalován z pokusu o vraždu, soud ale čin překvalifikoval a dosud bezúhonnému muži vyměřil trest na spodní hranici.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jaroslav V. u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Překvalifikování navrhoval i státní zástupce, který se vzdal práva na odvolání stejně jako obžalovaný, a rozsudek tak nabyl právní moci.

Muž byl obviněn, že loni na začátku září ve svém bytě opilý po hádce v souvislosti se svěřením dětí do péče po rozvodu napadl svoji manželku. Nejprve ji udeřil, ona mu ránu opětovala a pak ji udeřil znovu. Poté ji povalil na postel a začal ji střídavě oběma rukama rdousit. Při tom křičel „ty mi kluky nevezmeš, ty chcípneš“ a „ty svině, ty mi chceš vzít kluky, to tě radši zabiju“.

Násilné chování otce viděl i jejich starší syn a snažil se ho od matky odtrhnout. Zavolal policisty a na chodbě domu křičel o pomoc. Nato se seběhli sousedé, muže ale jen slovně okřikovali. Syn pak otce napadal údery pěstí do hlavy a zad. Muž sevření povolil a rdoušená žena vyskočila z postele a z bytu utekla k sousedům.

Jaroslav V. tvrdil, že ženu nechtěl v žádném případě zabít. Pokud by rdoušení podle soudu pokračovalo několik desítek sekund, hrozilo ženě bezprostřední ohrožení života. Žena nakonec vyvázla jen s lehčím zraněním, několika pohmožděninami a poraněním krku.

Podle soudu jednal v silném afektu

Spouštěcím okamžikem napadení bylo sdělení ženy, že oproti původní dohodě bude chtít po rozvodu do své péče oba syny. Obžalovaný byl prý rozčilený, že mu nejde DVD, měl také vypito několik piv, po činu mu policisté naměřili 1,19 promile alkoholu.

Do toho mu žena řekla pro něj citlivou informaci. Mladšího syna chtěl do své péče, vychovával ho od malička, když byla žena nemocná. „Celá situace byla nastolena nešetrným oznámením poškozené, že bude požadovat oba syny do své péče,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Kamila Krejcarová.

Podle soudu jednal muž v silném afektu. Znalci se shodli, že šlo o ojedinělé vybočení z jeho jinak řádného života. Jaroslavu V. pomohlo i to, že byl dosud netrestaný, přiznal se a svého činu několikrát litoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám