Hlavní obsah

Výtahové závaží zabilo v šachtě na karlovarském magistrátu montéra

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

O život přišel ve středu ráno 48letý technik, kterého při zkoušce funkčnosti výtahu v hlavní budově karlovarského magistrátu zachytilo protizávaží zdviže.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Lékařka záchranné služby už mohla na místě pouze konstatovat, že muž utrpěl smrtelná zranění,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské záchranné služby Petra Bakurová.

„Tělo muže jsme ve výtahové šachtě nejdříve zachytili do horolezeckého postroje,“ popisoval mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Poté, co technici výtahové firmy uvolnili protizávaží zdviže, jsme za tato lana tělo vyprostili z výtahové šachty,“ pokračoval Kasal.

Svědkům pomáhal psycholog

Podle informací Práva muž, který měl desetiletou praxi v oboru, před tragédií zkoušel funkčnost nového výtahu, jenž měl být předán následně do užívání. Přitom měl kolegu vyzvat, aby výtah na zkoušku přivolal.

Podle svědků z místa nehody si ale zřejmě neuvědomil, když vizuálně kontroloval chod výtahu v šachtě, že je vypnuté bezpečnostní zařízení výtahu, které by při takové činnosti výtah zastavilo.

Shora jej při kontrole zachytilo za oblast hlavy a krku protizávaží tak, že se v šachtě zaklínil a zůstal viset. „Ostatním zaměstnancům firmy, kteří na zprovoznění výtahu rovněž pracovali, pomáhal po tragédii psycholog,“ uzavřel Kasal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám