Hlavní obsah

Účetní v Liberci proplácela dovolenou černým duším, přišla si na milióny

Právo, Jaroslav Švehla

Liberecká policie zahájila stíhání bývalé mzdové účetní zábavního Centra Babylon v Liberci za to, že si měla účetními triky údajně přijít na téměř 10 miliónů korun. Po hloubkové kontrole v zábavním centru vedení společnosti tvrdí, že ho dlouholetá zaměstnankyně podváděla minimálně deset let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tato žena je obviněna ze spáchání trestného činu krácení daně a jiné podobné platby a zvlášť závažného zločinu podvodu, kdy způsobila škodu velkého rozsahu. Hrozí jí trest v rozmezí 5 až 10 let. Šetření stále probíhá,“ potvrdil policejní mluvčí v Libereckém kraji Petr Kmínek.

Fiktivní zaměstnanci

Majitel libereckého zábavního Centra Babylon Daniel Vajner uvedl, že peníze mizely na tři soukromé bankovní účty. „Po hloubkové kontrole víme o škodě 9,4 miliónu korun. To je asi definitivní částka,“ řekl Právu Vajner. Nesrovnalosti milionových rozměrů vyšly na světlo náhodou při kontrole České správy sociálního zabezpečení.

Výsledek šetření skončil s přeplatkem, což se vedení společnosti nezdálo, a tak po dalším pátrání odhalili, že účetní měla využívat chyb v softwaru, a mohla tak fiktivním zaměstnancům proplácet 20 dnů dovolené v každém měsíci.

Tímto způsobem měla proplácet i falešnou mateřskou dovolenou. Podle Vajnera k tomu využívala nejen černých duší, ale i skutečných zaměstnanců centra, kteří o tom nevěděli. Účetní podle něj na soukromé účty také posílala peníze zadržované na exekuce zaměstnanců nebo vratky daní ve výši 217 tisíc. Tyto peníze musí zaměstnavatel vrátit zaměstnancům zpátky.

Účetní, která ve firmě pracovala 15 let, dostala okamžitou výpověď. Předtím ale ještě stačila nastoupit na nemocenskou. Během té doby muselo Centrum Babylon dál platit odpovídající část mzdy a také vyplatit mzdu za již odpracovaný měsíc.

„Mzdu jsme jí nechtěli poslat na účet, a tak jsme jí nechali celou částku na pokladně. Pro peníze si přišla, ale neomluvila se. Nekomunikuje s námi,“ sdělil Vajner o bývalé zaměstnankyni, o které její dnes již bývalí kolegové tvrdí, že byla přátelská a ochotná. „Všechny překvapilo to, co udělala. Někdo ze zaměstnanců to okomentoval slovy, kde je med, tam je jed,“ uvedl majitel libereckého zábavního centra, ve kterém pracuje okolo dvou set zaměstnanců.

Chybějí i listy důchodového pojištění

Kromě chybějících miliónů ale majiteli zábavního centra dělá momentálně vrásky náprava škod, které bývalá zaměstnankyně na mzdové účtárně napáchala.

Kontrola totiž ukázala, že evidenční listy důchodového pojištění zaměstnanců nejsou kompletní. „Chybějí jich tisíce. Zmizely i celé roky. Všechny zaměstnance jsme vyzvali, aby si požádali o výpis z okresní správy sociálního zabezpečení,“ posteskl si Vajner. Vzhledem k obrovskému rozsahu chybějící evidence, která musí být složitě zpětně vyhotovována, museli v Babylonu najmout externí účetní firmu, což přijde na dalších 150 tisíc korun.

Dlouholetá mzdová účetní zábavního Centra Babylon nebyla v pátek ve starším skromném rodinném domku na okraji Liberce k zastižení. Její manžel pouze prohlásil, že ho vzniklá situace mrzí a o tom, čeho se jeho žena měla dopustit, nic neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám