Hlavní obsah

Stovky investorů přišly o milióny. Na soud čekají už déle než rok

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ investiční bubliny Business Angels Investment (BAI), v níž stovky drobných investorů přišly o víc než sto miliónů korun, leží už přes rok na Městském soudu v Praze, aniž by bylo nařízeno jediné veřejné jednání ve věci. Kauzu má přitom na stole už třetí předseda senátu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Doktorka Dana Pacholíková (původní soudkyně − pozn. red.) je dlouhodobě nemocná, Jiří Říha (soudce, který kauzu převzal − pozn. red.) se cítil podjatý kvůli vztahu k obhájci jednoho z obviněných. Nyní má případ na starost předseda senátu Tomáš Durdík,“ řekla v pátek Právu mluvčí soudu Markéta Puci.

Soudce Durdíka se Právu nepodařilo kontaktovat. Kdy bude veřejně přednesena obžaloba, tak zatím nelze ani přibližně určit.

Manažery BAI policie navrhla obžalovat už na podzim roku 2012 a od ledna loňského roku je ve věci zahájeno soudní řízení. Nedošlo však na jediné veřejné stání.

Podle informací Práva navíc nemají poškození, jichž kriminalisté před víc než rokem evidovali 419, prakticky žádnou naději na získání svých peněz. Společnost už nedisponuje žádným majetkem.

Tři jeho zástupci managementu čelí obvinění z podvodu a porušování povinností při správě cizího majetku. Hrozí jim až dvanáctileté tresty.

Na účtech nezbylo nic

„Na účtech firmy nezbylo nic, počítače, dárkové předměty a podobné věci, které zbyly, jsme rozprodali zhruba za sto tisíc korun,“ řekla Právu insolvenční správkyně BAI Ivona Miechová.

Akciová společnost Business Angels Investment slibovala před šesti lety drobným investorům skoro osmiprocentní zhodnocení vkladů do tehdy vládou podporovaných solárních zdrojů energie. Právo již dříve popsalo případ Aleše Kašky, který do projektu vložil milión korun z rodinného dědictví a z úroků chtěl financovat synovi vysokoškolské studium. V rukou mu zbyly dvě bezcenné směnky na 500 tisíc korun.

Manažeři firmy lákali klienty na zhodnocení peněz v projektech zaměřených na nakládání s odpady a alternativní zdroje energie. Lidem tvrdili, že činnost BAI je pod dohledem České národní banky, což nebyla pravda.

Z vybraných peněz se snažili získávat další klienty, vypláceli jen úroky, aby udrželi firmu co nejdéle v chodu. Většinu vkladů podle policie ukradli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám